Jag skäms dagligen över svenska politikers okunskap och oförmåga att förstå vad som ligger bakom dessa kulturkrockar

| 30 december, 2018

Varför får inte Magda Gad alla svenska journalistpriser som går att få? Hon är fullproppad av den typ av sakkunskaper som våra tramsiga verklighetsförnekare i sveriges skyddade verkstad behöver fostras med för att de lättare ska kunna förstå vilken kulturkrock dagens invandring handlar om, framför allt när det gäller kvinnosynen. I hennes texter finns förklaringar till både cementerade kulturella regelverk, avsaknaden av respekt för kvinnan och den generella synen på människor från en annan kultur än deras. Hon har besökt platser och kommit i kontakt med människor där tiden verkar ha stått stilla i flera hundra år och många situationer saknar all västerländsk logik.
För dessa unga pojkar och män är detta den verklighet som de vuxit upp och fostrats i, och när man förstår det klarnar alla bilder när det gäller de bisarra överrepresentationerna inom flera sexualbrott. Skillnaderna är så stora att nyanlända från dessa regioner borde tvingas genomgå omfattande utbildningar om västerländsk kultur men frågan är om de ens skulle ta till sig dessa helt nya tankesätt? Jag tror nämligen att vägen är lång innan man anammar ett samhälle med helt andra värderingar.
Ju mer man läser om detta vansinne desto mer övertygad blir man om att flickor och kvinnor i dessa regioner, i flera länder med samma problematik, aldrig kommer att få uppleva sann jämlikhet, bestämma över sina egna liv eller välja sina partners.
 
Jag har följt Magda Gad sedan hon började med dessa insiktsfulla reportage men jag förvånas fortfarande över den ofta brutala vardagliga respektlösheten och den kvinnosyn som inte ens borde existera i modern tid.
Och det är smaklöst av Expressen att ofta göra hennes viktiga reportage till betalartiklar. Det tycker jag att tidningen kan göra när Löfvén ska beskriva Sverige eller när Fridolin ska berätta hur Miljöpartiet tänker ta tag i förortsproblemen, för de uttalandena är så fjärran från kunskapsgrundade som bara är möjligt, och så’nt trams kan man lika gärna censurera för nätläsarna för det är fullkomligt substanslöst i den viktiga samhällsdebatten i dagens Tok-Sverige.
Många politiska uttalanden om hur problemen ska lösas är lika infantila som om en treåring med miljöpartistföräldrar skulle få beskriva hur man får slut på världens konflikter.
 
I denna artikel på flera tidningssidor sidor beskriver Magda flera unga afghanska flickors livsöden och här är ett av dem.
16/12:
“Jag glömmer aldrig Sayha. Jag skulle vilja glömma. Men jag glömmer inte.
När jag såg henne hade hon på sig sina finaste röda klänning, sydd i två tunna lager som föll över varandra, fållad med guldkanter. Sjalen var också guldmönstrad.
Plastsandalerna var större än fötterna.
På korta steg gjorde hon det som är något av det svåraste en flicka kan göra i Afghanistan – hon gick in på åklagarkontoret för att berätta att hon blivit våldtagen.
Hon satte sig på en pinnstol mellan två män i snurrfåtöljer bakom tunga skrivbord.
Alla var längre än hon.
Alla var män.
Sayha är elva år.
I två månader har hon hållits inlåsts och blivit våldtagen av sin morfar.
Morfar tycker inte att han har gjort något fel.
I Afghanistan blir både flickan och flickans familj anklagad om hon blir våldtagen.
Folk undrar: Vad har hon gjort för skamligt för att hamna i den situationen?
Och varför har hennes familj inte kontrollerat henne?
Det kan drabba offrets familj så hårt att de förlorar all heder och kan ha svårt att gifta bort sina barn.
Därför hamnar våldtagna flickor både i fängelse eller tvingas gifta sig med våldtäktsmännen – för att upprätthålla hedern.
14-åriga Nehal blev fastbunden av sin blivande svärmor som beordrade sin son att våldta henne. Svärmodern var kvar i rummet under våldtäkten.
Det var hon som hade kommit på idén – om flickan våldtogs skulle de inte behöva betala lika mycket i hemgift.
En flicka som inte är oskuld har förlorat sitt värde – genom att våldta Nehal före bröllopet sjönk priset på hennes hemgift med över 53 000 kronor.
Det var det pris hennes familj fick betala för att dottern blev våldtagen.
Nehal blev gravid efter våldtäkten och var därför tvungen att fullfölja äktenskapet – oäkta barn får inte födas.
Nu har hon sökt rättslig hjälp – men står själv anklagad för att ha haft sex före hon var gift.
Hon har inte fått igenom skilsmässa och tillhör fortfarande makens familj.
Men Nehal vill hellre ha ett dödsstraff:
– Jag har sagt till rättegången att de
får döda mig istället för att skicka tillbaka mig dit.
Sodaba var i skolan när hennes pappa bestämde sig för att sälja henne. Hon var 14 år, gick i sjuan och visste inte vad äktenskap betydde:
– De erbjöd min pappa 3 500 amerikanska dollar. Jag hade ingen aning om att de tänkte gifta bort mig, jag var väldigt ung och förstod inte vad det innebar att ha en man.
Hon kunde inte säga nej till att gifta sig:
– Pappa skulle slå mig om jag skulle säga det till honom.
Den äldre maken började misshandla Sodaba när hon frågade om hon fick fortsätta gå i skolan.
Svärmodern sa att de hade köpt henne och att de inte kunde låta henne gå i skolan för vem skulle då jobba hemma hos dem.
Mannen gifte sig även med en till barnfru – sin brors svägerska, som är tolv år.
När det hände rymde Sodaba hemifrån.
Men hennes pappa Aminullah vill att hon går tillbaka till mannen:
– Du måste gifta bort dina döttrar med någon. Jag
måste gifta bort henne. Jag kan inte ha henne här för evigt.
I många familjer ses det som skam att ha en ogift flicka hemma efter att hon har genomgått puberteten.
Det kan börjas prata om att hon har pojkvänner och familjens rykte sätts på spel.”
 
https://www.expressen.se/premium/nyheter/for-flickorna-har-helvetet-bara-borjat/?fbclid=IwAR0mqEjhxzrERR1YJ_ezFIQRcs8hdNJolgZ9rZHA6JCXpzaMn1TC2-PEBTA
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

1 En tanke på “Jag skäms dagligen över svenska politikers okunskap och oförmåga att förstå vad som ligger bakom dessa kulturkrockar

  1. Pingback: We Must not Talk about It – Inconvenient Observations

Kommentarer är stängda.