EU-parlamentarikern Soraya Post’s dotter, Thereza Eriksson, (romsk aktivist) greps på stöldturné mot äldre i Västsverige – döms till två års fängelse för åldringsrån

Av | 5 januari, 2019

Thereza Eriksson har beskrivit sig själv som romsk aktivist sedan ungdomen och har varit delaktig i arbete med myndigheter och andra organisationer för att belysa romska frågor och diskriminering. Hon är även dotter till EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi). Nu har hon och två andra romer dömts för en serie stölder från åldringar, den yngsta av dem 85 år gammal.

När Thereza Eriksson får frågan i polisförhör om vad hon gör på dagarna svarar hon:

– Jag sitter med i olika arbetsgrupper bland annat, te x i Stockholm, där vi jobbar med fem myndigheter för att ta fram en rapport om romers situation. Jag är sakkunnig där.

Thereza är romaktivist sedan ungdomen och arbetar som social resurs på Agnesbergs Folkhögskola. Hon arbetar även som föreläsare och sitter med i diverse arbetsgrupper, bland andra i Romska kulturföreningen i Västra Sverige och Romsk Kvinnokraft. Hon var en av fyra svenska delegater till ERTF (European Roma and Travellers Forum) i Strassbourg och var med och tog fram Diskrimineringsombudsmannens rapport om diskriminering gentemot romer år 2000 till 2001. Hon har även suttit med i Romarådet tillsammans med bland andra Mona Sahlin och Jens Orback.

Tillsammans med ett par kumpaner har Thereza Eriksson, dotter till Soraya Post (FI), lurat sig in i åldringarnas hem genom att påstå sig vilja kontrollera brandsäkerheten eller tv och telefoni för att sedan stjäla bankkort, smycken och andra värdesaker. I medierna har Eriksson framställts som en ”romsk aktivist” som ”slåss för att förbättra den romska kvinnans situation i Sverige”.

Enligt åklagaren har brotten ”präglats av planering och förslagenhet” och utgör en ”systematisk och upprepad seriebrottslighet”. Uddevalla tingsrätt konstaterar även att ”samtliga brott har riktats mot äldre personer, vars skyddslösa ställning, godtrogenhet och svårigheter på grund av hög ålder har utnyttjats”. Ligans senaste offer var 93, 89, 85 och 91 år gamla, samtliga bosatta i Västergötland.

Med de stulna bankkorten har man sedan gjort inköp och tagit ut kontanter.

Eriksson döms för fyra fall av grov stöld, två fall av bedrägeri samt ett fall av försök till bedrägeri till två års fängelse. Kumpanerna, två manliga romer i 25-årsåldern, döms till två års och en månads fängelse respektive tio månaders fängelse.

Eriksson dömdes senast 2015 för stöld och snatteri till villkorlig dom och böter.

– Som många andra romska tjejer i min generation har jag känt mig tvungen att boxas mot samhällets fördomar och mot min egen etniska grupp, sa Thereza Eriksson till SR P1 Tendens 2011.

Bearbetning: Jan-Ove Malmgren
Källor: https://nyheteridag.se/plus/eu-parlamentarikern-soraya-posts-dotter-doms-for-grova-stolder-fran-aldre https://samnytt.se/eu-parlamentarikers-dotter-greps-pa-stoldturne-mot-aldre-i-vastsverige-doms-till-tva-ars-fangelse
Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *