Fyra knivattacker i Gävle inom loppet av en knapp månad

av | 7 januari, 2019

Den gångna månaden har minst sagt varit blodig i Gävle med tre knivattacker som skett utomhus. Det innebär stor påfrestning för Gästrikepolisen, som redan före lördagens mordförsök på Brynäs var tungt belastade i och med helgdagar och semestrar.

2019-01-07  En man i 20-årsåldern blev under lördagskvällen överfallen och knivskuren av tre okända gärningsmän på Brynäs. Gärningsmännen är fortfarande på fri fot.

– Vi fick larm från mannen som hade blivit knivskuren, han var skuren i magen bland annat. När vi kom fram kunde vi konstatera tillsammans med ambulanspersonal att det inte rörde sig om livhotande skador, säger Pär Olsson, befäl vid polisens regionledningscentral.

Mannen uppger att han blev överfallen utomhus av tre okända gärningsmän.

Vad vet ni mer om gärningsmännen?

– Det ska ha varit tre gärningsmän som var mörkt klädda och maskerade över ansiktena med någon form av halsduk eller liknande. De är okända för mannen.

Har ni hittat kniven?

– Nej, det har vi inte.

Ingen av gärningsmännen hade gripits vid 05-tiden på söndagsmorgonen.

2018-12-12  hamnade tre män i ett vilt slagsmål utanför gallerian Flanör, mitt i julruschen när Gävleborna var i färd med att köpa klappar. Slagsmålet ska ha börjat med att två av männen, båda i 20-årsåldern blev osams och började slåss. Av okänd anledning ska den tredje personen, en 18-åring, sedan ha lagt sig i.

2018-12-14 december Omkring klockan 22 på fredagskvällen attackerades en man i närheten av korsningen Södra Slottsgatan och Sockerbruksgatan. Mannen blev knivhuggen i armen och tog sig blödande in på restaurang Söders Källa för att därifrån bli kört med ambulans till sjukhus.

En man i 40-årsåldern kunde senare gripas och anhållas misstänkt för mordförsök. Efter två veckor i häkte släpptes han, men med misstankarna kvarstående.

Anledningen till frigivningen var att åklagare Lars Göransson anser att det inte var skäligt att hålla honom i häktad i väntan på teknisk analys som kan ta flera månader hos Nationell forensiskt centrum (NFC).

– Det är inte hans fel att staten inte har resurser att utreda brott snabbare än så här, sade Göransson till tidningen.

2019-01-05 Vid 18.30-tiden på lördagskvällen ringde en man i 20-årsåldern till SOS Alarm och berättade att han på en cykelväg vid Väpnargatan på Brynäs hade blivit påhoppad av tre maskerade män som knivskurit honom i magen. Den knivskurne fördes till sjukhus med icke livshotande skador och har kunnat höras om vad som hänt.

– Rubriceringen försök till mord är initial och kan komma att ändras, men den ligger kvar just nu, sade Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens regionledningscentral.

Det är i princip samma modus operandi vid samtliga knivskärningar. Tre yngre maskerade män angriper till synes random oskyldiga personer på gatan. Hade det här hänt i Sätra eller Andersberg hade inte många reagerat, där är det närmast vardagshändelser.

Allmänheten reagerar i och för sig inte längre. Det här är vardagsmat i dagens Sverige. Man tittar i smyg, rycker på axlarna och går åt ett annat håll.

Källor (bakom betalvägg): https://www.gd.se/artikel/gavle-kommun/senaste-manaden-tre-knivattacker-i-gavle-tynger-polisen 
https://www.gd.se/artikel/brynas/man-overfallen-och-knivskuren-av-okanda-maskerade-man-polisen-utreder-misstankt-mordforsok-han-ar-skuren-i-magen 
https://www.gd.se/artikel/brynas/overvakningskameror-kan-ha-fangat-knivattacken-pa-film-offret-har-lamnat-sjukhuset-ingen-gripen
Text och bearbetning av källor: Jan-Ove Malmgren
Bild: DS och GD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *