Terrorrättegången IS – 2019-01-07 – Dag 1

| 7 januari, 2019

Terrorrättegången IS – 2019-01-07 – Dag 1

Den tio dagar långa förhandlingen mot sex terrormisstänkta män inleds 08:45 2019-01-07. Första åtalspunkten som tas upp gäller en man som enligt åklagaren har skickat omkring 18 000 kronor till terrorgruppen IS. Läses nedifrån och upp.

för 6 minuter sedan
Tingsrättsförhandlingen avslutas för dagen. I morgon är det paus men rättegången fortsätter på onsdag med den åtalspunkt som gäller förberedelse till terroristbrott. Då kommer Thomas Olssons klient, den 46-årige mannen, troligen att hamna i centrum för uppmärksamheten.

för 7 minuter sedan
Därmed är förhandlingarna avslutade för dagen.

för 12 minuter sedan
Thomas Olsson har gått ut hårt i medierna inför rättegången och riktat stark kritik mot åtalet mot hans klient.

för 15 minuter sedan
Åklagare Lindqvist och domare Alm är nu inbegripna i juridiska spörsmål med Thomas Olsson. Försvarsadvokaten vill veta om han själv bör förhöra 34-åringen.

för 15 minuter sedan
Advokaten Thomas Olsson som företräder en av de andra åtalade männen, 46-åringen, frågar om det som har framkommit i dag har någon betydelse för de andra åtalspunkterna. Han verkar vilja mena att det inte har det.

för 19 minuter sedan
Advokaten undrar varför chattarna inledningsvis handlar om pengarna som 34-åringen skickade till Turkiet, men sedan allt mer handlar om “bröllop” och vapen. Mannen säger att en av hans bekanta är väldigt intresserad av vapen, men att det inte hade något med pengarna att göra.

för 23 minuter sedan
Johansson frågar mannen om han kan något om vapen.
– Jag kan ingenting om vapen, svarar han.

för 23 minuter sedan
Advokaten konstaterar att det finns förslag om att 34-åringen ska komma ner till, som han säger, vad man “utgår från är Syrien”.
– De kom med ett sånt förslag och jag hade sagt att jag skulle åka ner, men jag hade inga tankar eller någon möjlighet att åka dit, säger den åtalade.
Johansson frågar vidare varför hans klient inte var tydlig mot sina bekanta och sa att han inte tänkte resa ner till Syrien.
– Jag ville inte att de skulle betrakta mig som en dålig muslim. Jag hade mina barn här. De visste inte att min fru var gravid och att vi väntade vårt tredje barn, säger mannen.

för 26 minuter sedan
Advokat Johansson undrar om 34-åringens bekante kan ha haft andra motiv än att hjälpa till när han lånade ut pengarna.
– Han ville hjälpa mig i min svårare situation, svarar 34-åringen.

för 26 minuter sedan
Johansson frågar om 34-åringen visste att hans bekant skulle kräva tillbaka de utlånade pengarna så snart.
– Jag sa att jag skulle betala tillbaka om en månad, säger den åtalade.
– Men jag kunde inte betala så därför frågade han gång på gång om när jag skulle betala tillbaka, fortsätter han.

för 28 minuter sedan
Förhöret fortsätter nu med frågor från 34-åringens försvarsadvokat Joakim Johansson.

för en timme sedan
Rätten tar paus igen, en kortare paus den här gången.

för en timme sedan
“För fred” ska det vara, snarare än “på frihetens sida”, kommer tolken fram till efter att ha pratat med den misstänkte.

för en timme sedan
Åklagaren Per Lindqvist undrar om 34-åringen vet vad Islamiska Staten är för en organisation.
– Nej, säger mannen.
– Jag vet bara vad jag har sett på tv och att USA och Ryssland är osams, fortsätter han och förklarar att han är “på frihetens sida”.

för en timme sedan
Mannen berättar vidare om att han hade svåra ekonomiska problem och en pappa som behövde pengar. Han säger att han ville lämna alla problem i Sverige, men att han inte hade några riktiga planer på att ansluta sig till IS i Syrien.
– Jag hade inte några möjligheter, säger han.

för en timme sedan
Åklagaren frågar nu rakt ut om tanken var att 34-åringen skulle resa till Syrien och strida med de två vännerna.
– Nej sådana tankar hade jag inte, säger den åtalade.

för en timme sedan
– Vad betyder det här begreppet “bröllop”, undrar åklagaren.
Svaret blir att det betyder att “skydda dem som är vid gränsen”.
– Alla som står vid gränsen och de som krigar där för att skydda andra, så förstår jag ordet bröllop, säger 34-åringen.
– Så “bröllop” kan betyda “strida”, undrar åklagaren och får ett jakande svar.

för en timme sedan
– Allt det här pratet om att mosa kackerlackor och döda hundar som finns i chattarna, vad betyder det, frågar åklagaren.
Svaret blir svävande och åklagaren får stå på sig.
– Betydelsen är att när jag frågade från början så sa de att de stod vid gränsen, de stod vid grupperingar för att skydda dem och då sa de att de dödade kackerlackor. Kackerlackor betyder de som dödar kvinnor och barn, säger 34-åringen.

för en timme sedan
34-åringen medger att en av IS-krigarna köpte ett automatvapen till honom som han skulle ha själv när han kom ner till IS. Men sedan ville den andre IS-anhängaren själv ha vapnet.
– Men jag vet inte om han köpte eller tog det här vapnet, säger 34-åringen.

för en timme sedan
Han säger vidare att han inte vet vad som hände mellan de två IS-anhängarna. Han verkar mena att en av männen var drivande i att köpa vapen men att han själv ville skicka pengar till den andre.

för en timme sedan
– Jag vet inte var det här vapnet användes efter ett tag, säger 34-åringen.

för en timme sedan
Det är svårt att hänga med i 34-åringens förklaring som översätts från Uzbekiska. Men han säger att “jag blev skyldig till det” och verkar mena att pengar som han har skickat har använts för att köpa vapen, men utan att det var hans avsikt.

för en timme sedan
– En sak jag vill att du förklarar är att det är tal om ett vapen som du ska få använda när du kommer ner, kan du berätta om det, frågar åklagaren nu.
– Det var XX (en av IS-krigarna) som hade det här vapnet. Jag visste inte om att XX hade det här vapnet, säger 34-åringen.
Åklagaren visar nu bilden på vapnen igen och undrar om det var något av dem som åsyftades i chatten.
– När jag såg den här bilden så trodde de att jag skulle komma till dem. XX är intresserad av vapen.

för en timme sedan
34-åringen medger nu att en av hans vänner stod på “insidan”, att han alltså var anhängare till Islamiska Staten. Samtidigt säger han att ordet “staten” i chattarna inte syftar på IS, utan att det kan betyda vilken stat som helst.

för en timme sedan
Åklagaren vill veta om 34-åringen vet om hans vänner stöttade IS eller någon annan grupp.
– Det vet jag inte, de sa att de skyddade kvinnor och barn.

för en timme sedan
– Någonstans 2018 frågade jag dem vad de sysslade med och då sa de att “bror du brukar ju titta på tv, du ser ju att Islamiska Staten bombas och kvinnor och barn blir dödade”. Då frågade jag “Okej vad gör ni då” och de sa att “vi står vid gränsen och försvarar kvinnor och barn”, säger 34-åringen.

för 2 timmar sedan
34-åringen säger nu till åklagaren att en av hans vänner som lämnat Sverige kände sig tvungen att ansluta sig till IS. Mannen kunde inte stanna i Turkiet och kunde inte återvända till Uzbekistan.

för 2 timmar sedan
34-åringen fick kontakt med de två IS-krigarna via appar i telefonen runt 2016 eller 2017. De var då i Turkiet, men enligt 34-åringen reste de sedan vidare, kanske till Syrien, han vet inte, säger han.

för 2 timmar sedan
34-åringen berättar att han förlorade många vänner i Sverige när han återvände från Uzbekistan.
– Många trodde att jag samarbetade med polismyndigheten i Uzbekistan, säger han.

för 2 timmar sedan
Åklagaren frågar när 34-åringens bekanta lämnade Sverige för att strida för IS. Han säger att han vet att en av dem åkte år 2014, men att han inte vet när den andre lämnade Sverige.

för 2 timmar sedan
Åklagaren ber 35-åringen att berätta om pengarna som han fick från en av IS-anhängarna. 34-åringen berättar att han sade upp sig från sitt städjobb eftersom han hade drabbats av astma och att han hade svårt att få ut sin ersättning från a-kassan. När pengarna tog slut lånade han pengar av sina vänner och han kunde inte ta ut mer föräldraersättning från Försäkringskassan.
I januari fick han pengar från en av de män som sedan stred för IS, säger 34-åringen.
– Han sa att det finns pengar, som du kan förvara, men eftersom jag hade behov så använde jag dem för min egen skull, säger den åtalade.

för 2 timmar sedan
Enligt 34-åringen själv känner han den ene IS-krigaren från Uzbekistan där de lärde känna varandra runt år 2005. Den andre IS-anhängaren lärde han känna på ett företag där de arbetade med att städa och röja snö någon gång runt år 2010 eller 2011.

för 2 timmar sedan
34-åringen berättar nu att han kom till Sverige 2008 och sökte asyl under en annan identitet. Han lämnade sedan Sverige och kom tillbaka året därpå. Han har varit i Uzbekistan där han gifte sig och återvände sedan en tredje gång tillsammans med sin hustru.

för 2 timmar sedan
Ordet går till åklagaren som undrar om 34-åringen känner någon av de andra åtalade eller om han har träffat dem.
– Nej, blir svaret.
Åklagaren vill veta om han har träffat 46-åringen och det säger 34-åringen att han har gjort en gång.

för 2 timmar sedan
– Och jag ber att ni lägger uppmärksamhet vid vart enda ord och att tolken tolkar vart enda ord, säger han vidare.

för 2 timmar sedan
– Det finns vissa ställen i översättningen som är misstolkade eller som inte stämmer, säger 34-åringen.

för 2 timmar sedan
Mannen börjar tala, men det är strul med tolkningen igen. Rätten måste höra översättningen.

för 2 timmar sedan
I övrigt vill försvarsadvokaten inte säga någonting mer och det är dags för åklagaren att förhöra 34-åringen. Han kommer själv börja berätta om det inträffade.

för 2 timmar sedan
Domaren undrar om det stämmer att 34-åringen har fört över pengar på det sätt som åklagaren har gjort gällande och det medger mannen genom sin advokat.

för 2 timmar sedan
Enligt Joakim Johansson har 34-åringen haft kontakt med de två IS-männen för att låna pengar.
– I chattarna framgår det att det här är ett lån. Försvarets inställning är att det 34-åringen har gjort är att han ingått ett låneavtal och att han har betalat tillbaka de här pengarna. Han har inte haft något uppsåt, säger Johansson.

för 2 timmar sedan
Åklagaren är färdig med sin framställan och ordet går till 34-åringens advokat Joakim Johansson. Han berättar att 34-åringen har en väldigt dålig ekonomi och är orolig för att han och hans familj ska förlora sin bostad i Sverige.

för 2 timmar sedan
Teckning: Ingela Landström/TT

för 2 timmar sedan
Det är den IS-krigare som dött martyrdöden som är kopplingen mellan 34-åringen och 46-åringen. De har båda två den döde IS-krigarens kontaktuppgifter i sina telefoner.

för 2 timmar sedan
Nu blir det ganska tekniskt igen. Åklagaren visar hur man genom ett antal olika telefonnummer och konton på sociala medier kan koppla samman 34-åringen och en av de andra män som åtalas. Han är 46 år och också från Uzbekistan. 46-åringen är åtalad för förberedelse till terroristbrott och har enligt åklagaren planerat att genomföra terrordåd i Sverige tillsammans med ytterligare två åtalade.

för 2 timmar sedan
Senare dödas troligen IS-krigaren. På en öppen informationskanal tillkännager IS att han har dött martyrdöden.

för 2 timmar sedan
Mot slutet av april förra året chattar 34-åringen på nytt med en av IS-krigarna om bröllop, som alltså ska vara en kod för ett terrorattentat eller en attack.

för 2 timmar sedan
Pengarna till vapnen ska också ha kommit från Sverige.

för 2 timmar sedan
Kontakten skickar också bilder på vad han kallar för “leksaker”. Det är tre automatkarbiner och två automatpistoler som visas på bilden. En av karbinerna har kikarsikte, något som kontakten skriver om i chatten.

för 2 timmar sedan
Enligt en av 34-åringens vänner i IS har pengar från Sverige gått till att köpa en drönare som används för att kartlägga “de otrognas” positioner på slagfältet. Kontakten har skickat fyra flygbilder till 34-åringen för att visa hur drönaren används. Även här kommunicerar man med hjälp av kodspråk och drönaren kallas för “den stora fågeln”.

för 3 timmar sedan
Åklagaren fortsätter med sin genomgång av 34-åringens chattar. Det handlar precis som förut om pengar. 34-åringen lovar att han ska fortsätta att skicka pengar så fort han kan.

för 3 timmar sedan
Nu fortsätter förhandlingarna efter en timmes lunchpaus.

för 4 timmar sedan
Rätten tar nu en paus för lunch till klockan 12.30. Åklagaren vill gärna fortsätta att läsa chattar, men rättens ordförande sätter stopp för det. Tolkarna är trötta. Det går fort och ska simultantolkas.

för 4 timmar sedan
I chatten diskuterar de vapen som en av IS-krigarna har köpt för pengar från Sverige. Han skriver om att hans “bröder” använder dem för “bröllop”.

för 4 timmar sedan
Den åtalade 34-åringen sitter med sin advokat längst fram på de tilltalades platser. Han är klädd i en lila t-shirt, har håret klippt kort och renrakat ansikte. Han tittar uppmärksamt på den bildduk bakom åklagaren där chattarna visas upp medan denne läser högt från konversationerna.

för 4 timmar sedan
I chattarna diskuterar 34-åringen och en av IS-krigarna också att “genomföra bröllop”, något som åklagaren hävdar är ett kodord som används för attentat. 34-åringen har tröttnat på sina anhörigs tjat och rakat av sig skägget. Han skriver att han är less på att bo i Sverige och att han vill åka ner och genomföra bröllop.

för 4 timmar sedan
Säpo har kontrollerat att överföringarna verkligen har genomförts.

för 4 timmar sedan
Den 8 april skriver 34-åringen till en kontakt som hjälper till med överföringen att han har gjort två överföringar om vardera 800 euro via tjänsten Ria. Pengarna har gått till en bank i Istanbul i Turkiet. Han skriver vidare att han ska kontakta en av IS-krigarna för att berätta att han har fört över pengarna.

för 4 timmar sedan
34-åringen skriver också om sitt eget skägg. Hans anhöriga är oroliga och vill att han ska raka av sig det “så det inte orsakar skada för dem som är här”.

för 4 timmar sedan
Åklagren visar bilder som IS-krigarna har skickat till 34-åringen. På en av dem syns två skäggiga män med turbaner och stridsselar med vapen i.

för 4 timmar sedan
– I den här chatten får vi adresserna och vad 34-åringen ska skriva när han använder sig av Ria (en tjänst för överföring av pengar), säger åklagaren.

för 4 timmar sedan
Chattarna om pengar fortsätter genom mars och början av april. Tillsammans med en av IS-krigarna gör 34-åringen upp planer för hur han ska göra för att skicka pengar till Turkiet.

för 4 timmar sedan
34-åringen skriver till sina vänner i IS att “om gud vill så kommer jag att ta mig till er”.

för 4 timmar sedan
I en chatt mellan 34-åringen och en av IS-krigarna skriver den krigaren att “vi går runt i solglasögon och har för avsikt att döda människor”.

för 5 timmar sedan
Rätten och parterna diskuterar tolkningen igen. Det är några tolkar på plats i lokalen, men det framförs klagomål från en av de åtalade som menar att tolken sammanfattar åklagarens framställan och inte översätter ordagrant.

för 5 timmar sedan
Chattarna är daterade till mars förra året. 34-åringen ber om ursäkt för att han inte har kunnat skicka pengar men lovar att han ska göra det. Totalt handlar det om runt 21000 kronor.

för 5 timmar sedan
Det framgår också av chatten att 34-åringen vill resa till Syrien och ansluta sig till IS.

för 5 timmar sedan
I chatten diskuterar 34-åringen och IS-krigaren pengar som behövs i kampen för IS och för att använda som mutor för att hjälpa tillfångatagna kvinnor att bli frisläppta så att de kan återvända till IS. 34-åringen skriver att han har varit arbetslös och därför inte kunnat skicka några pengar.

för 5 timmar sedan
Nu går åklagaren vidare till en genomgång av de chattar som 34-åringen har haft med en av de personer som alltså ska ha varit IS-krigare. Enligt uppgifter från Säpo dödades den mannen i Syrien i höstas. Åklagaren hävdar nu att 34-åringen fick en större summa pengar av IS-krigaren som han sedan skulle skicka ner till Syrien vid behov.
– Det här fungerade inte så bra för 34-åringen behövde pengarna till annat. Och nu blev det problem för han (IS-krigaren) ville ha sina pengar och 34-åringen hade inte dem, säger Per Lindqvist.

för 5 timmar sedan
Åklagare Per Lindqvist, fotograferad vid ett tidigare tillfälle. Foto: Pontus Lundahl/TT

för 5 timmar sedan
Det är en ganska teknisk och rätt krånglig utläggning som rätten och åhörare nu tvingas lyssna till. Men det är naturligtvis viktigt för åklagaren att förklara det här på ett grundligt sätt. Nu vill han ju visa att 34-åringen har skickat pengar till personer som faktiskt har stridit för IS.

för 5 timmar sedan
Precis som den mord- och terrordömde Rakhmat Akilov har 34-åringen använt krypterade appar för att kommunicera med sina kontakter utomlands och precis som Akilov har han använt svenska telefonnummer för att skapa konton på apparna, konton som sedan har använts utanför Sverige. Åklagaren sitter nu och förklarar för rätten hur dessa appar fungerar och hur man går till väga för att från Sverige hjälpa personer utomlands att skapa konton i apparna Whatsapp och Telegram.

för 5 timmar sedan
De två IS-krigarna ska ha vistats i Sverige under en tid och enligt åklagaren har 34-åringen träffat dem här.

för 5 timmar sedan
– 34-åringen är misstänkt för att skickat pengar från Sverige via en mellanhand i Turkiet. Pengarna har landat i Syrien hos två personer och det är de här två personerna som den här åtalspunkten handlar om. De här två personerna har stridit inom ramen för IS under den här tiden. 34-åringen känner de här två personerna sedan tidigare, säger åklagaren Per Lindqvist.

för 5 timmar sedan
I dag avhandlas alltså den första av åtta åtalspunkter. Den gäller finansiering av särskilt allvarlig brottslighet, på vanlig svenska handlar det om att en av de åtalade, en 34-årig man från Uzbekistan, misstänks ha skickat pengar från Sverige till terrororganisationen IS.

för 5 timmar sedan
Man har löst tolksituationen nu. En uzbekisk och en rysk tolk finns närvarande över telefonlänk.

för 5 timmar sedan
Vakterna är noga med att alla åhörare stänger av eller lägger undan sina mobiltelefoner.

för 5 timmar sedan
Vi har blivit insläppta i säkerhetssalen igen. På andra sidan en förstärkt glasvägg sitter de tilltalade och deras advokater, med åklagarna på ena sidan och rättens ordförande framför sig. De är klädda i fångvårdens gröna kläder, någon grå och lila t-shirt och de omges av vakter. Även poliser finns på plats i rättssalen och här på åhörarplats.

för 5 timmar sedan
Nu släpps journalisterna in salen igen.

för 5 timmar sedan
Det drar ut på tiden här och rätten har fortfarande paus. Det verkar som om de uzbekiska tolkarna som krävs inte är på plats och utan tolkar blir det svårt att hålla förhandling.

för 6 timmar sedan

En ordningsvakt utanför Säkerhetssalen i Stockholm. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

för 6 timmar sedan
Alla får lämna salen igen.

för 6 timmar sedan
Innan vi ens har börjat blir det nu paus – för att få ordning på tolkningen.

för 6 timmar sedan
Någonting krånglar med översättningen, därför drar det ut på tiden.

för 6 timmar sedan

Polisen spärrar av Bergsgatan utanför Säkerhetssalen i Stockholm. Idag inleds huvudförhandlingen mot de männen, som misstänks skickat pengar till terrorgruppen IS och deltagit i förberedelser av ett terrorbrott i Sverige, i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt. Foto: Nils Petter Nilsson/TT

för 6 timmar sedan
En del praktiska saker måste fixas innan förhandlingen kan starta.

för 6 timmar sedan
Nu har dörrarna, något försenat, öppnats och vår reporter är på plats i salen.

för 6 timmar sedan
Samtliga åtalade nekar till brott.
– Misstankarna mot min huvudman är fullständigt grundlösa. Det finns inget som helst rimligt skäl att väcka ett åtal mot honom, har 46-åringens advokat Thomas Olsson tidigare sagt till TT.

för 6 timmar sedan
De sex terroråtalade:
– Man, 39, medborgare i Kirgizistan, bosatt i Stockholmsområdet
Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brukande av falsk urkund och brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall
– Man, 34, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet
Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall
– Man, 46, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet
Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och ringa narkotikabrott
– Man, 24, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Jämtland
Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall
– Man, 39, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Östergötland
Misstänkt för brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottlighet i vissa fall
– Man, 30, medborgare i Uzbekistan, bosatt i Stockholmsområdet
Misstänkt för förberedelse till terroristbrott, brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall och brukande av falsk urkund

för 6 timmar sedan
Enligt Säkerhetspolisens utredning har de inblandade männen planerat brotten via chattappar som Telegram och Whatsapp. Åklagaren anser att samtalen styrker att tre av männen planerade ett terrorattentat samt att de har koppling till IS. Bland annat har man pratat om “bröllop”, något som kan tolkas som ett kodord för attentat.

Bild ur polisens förundersökning: Gasmask funnen i förråd.

för 6 timmar sedan
Bildmaterial från polisens förundersökningsprotokoll.

för 6 timmar sedan
De ska under tiden februari 2017 till 30 april 2018 ha försett sig med stora mängder kemikalier, gasmasker och annan militär utrustning i syfte att döda och skada människor i Sverige. Den åtalspunkten tas upp först dag två och tre under förhandlingen, vilka hålls den 9 och 16 januari.

för 6 timmar sedan
Tre av männen – en 46-åring och en 30-åring från Uzbekistan och en 39-åring från Kirgizistan – har åtalats även för förberedelse till terroristbrott.

för 6 timmar sedan
Även de övriga fem åtalade ska ha skickat pengar till IS, misstankar som tas upp andra dagar under förhandlingen.

för 6 timmar sedan
I dag tar man upp åtalspunkten som rör det som kallas “brott mot lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet”. Just detta fall handlar om en 34-årig man, som ska ha skickat nära 18 000 kronor utomlands – pengar som skulle komma terrorgruppen IS verksamhet till gagn, enligt åklagaren.

för 7 timmar sedan
Förhandlingarna inleds klockan 9 och rättegången är planerad att pågå i tio dagar.

för 7 timmar sedan
TT är på plats i Stockholms tingsrätt. De misstänkta är egentligen åtalade i Solna tingsrätt, men förhandlingarna hålls i den säkerhetssal som ligger i källaren under tingsrätten i Stockholm. Här är ett relativt stort uppbåd journalister på plats, men det är inte trångt.

för 7 timmar sedan
God morgon och välkomna till dagens direktrapportering.
I dag börjar rättegången mot de totalt sex män som misstänks för terrorbrott. Samtliga nekar till brott.

Matilda Kvarnström Lantz (TT)
Carl Cato (TT)redigerat av Matilda Kvarnström Lantz (TT)
Anna Karolina Eriksson (TT)
Sammasntällt i PDF-format: Jan-Ove Malmgren

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *