Tino Sanandaji: Ett par månader gammal, men aktuell när ministrar skönmålar.

av | 7 januari, 2019

”Det är helt enkelt inte sant att jobben ökar så mycket som Arbetsförmedlingen påstår. Det är allvarligt att en statlig myndighet av den här digniteten ägnar sig åt vad som faktiskt måste beskrivas som fake news, säger Widar Andersson, ledarskribent för Folkbladet och före detta riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

[Svenskt Näringslivs Edward Hamilton] hänvisar också till en liknande kommunikationsfint som han ansåg att Arbetsförmedlingen gjorde sig skyldig till i våras. Då slog Arbetsförmedlingen fast att de hade klarat fem av regeringens sex mål. Men i en intern resultatredovisning för samma period skrev myndigheten att de endast hade klarat tre av de sex målen. – Myndigheten ska kommunicera verkligheten, inget annat. Bara misstanken om att de ägnar sig åt att blåsa upp sina siffror är allvarligt, , säger Edward Hamilton.

Enligt Arbetsförmedlingens egen statistik är det inom extratjänsterna som den enda signifikanta sysselsättningsökningen sker – en anställningsform som är subventionerade till hundra procent av staten och som nästan helt och hållet går till kommuner för att skapa jobb.

Widar Andersson vill påpeka ytterligare en oroväckande trend som inte bara gäller Arbetsförmedlingen, utan hela myndighetssverige. – Dessvärre har vi sett en utveckling mot att staten och myndigheter tar på sig rollen att sprida en falsk bild om att allt går bra med integrationen och att Sverige håller på att lösa invandringsproblematiken. Det är en farlig utveckling när myndigheter kampanjar på det viset”

Som Widar påpekar är det en seperat fråga om subsidier är rätt politik och hurovida artificiella åtgärder som staten skapat för ska bakas in med riktiga jobb och för väljarnas presenteras som en ökning av andel som att fler kommer i arbete. Den relevanta är hur många som försörjer sig själva, en siffra som vi aldrig får se. I stället insisterar man att räkna in åtgärder och de som jobbar få timmar till låg inkomst.

S försöker också förvirra om vad kritiken gäller, och låtsas att fejkjobb är avser vanliga poliser och sjuksköterskor. Naturligtvis ska reguliär jobb i offentliga sektorn räknas som riktiga jobb, däremot inte artificiell pyssel.

Tino Sanandaji

Läs artikel i Arbetsmarknadsnytt här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *