Sverigedemokraterna rasar mot Hyresgästföreningen och deras öppnande för friare hyressättning

av | 8 januari, 2019

Under valrörelsen haglade lögnerna mot Sverigedemokraterna från alla socialdemokratiska organisationer och föreningar som nog alla kommer ihåg. En av dessa lögner som spreds från Hyresgästföreningen var att SD vill införa marknadshyror. Men hur är det med Hyresgästföreningen själva?
Det de sa SD ville införa och det de var så emot verkar numera vara något som den socialdemokratiskt styrda föreningen också är för. Det verkar nu inte vara så att de vill skydda hyresgästen längre utan har bytt fot och satt sig i Annie Lööfs och Centerpartiets knä.

För när de i en rapport som Dagens Industri rapporterar om öppnar för en friare hyressättning samtidigt som Centerpartiet sätter press på Socialdemokraterna inför en eventuell blocköverskridande regering att liberalare bostadsmarknaden.
Detta har tidigare varit ett rött skynke för Hyresgästföreningen, men nu verkar de vilja göra det lättare för Löfven i sina regeringsförhandlingar med Centerpartiet. Detta är också något som den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren säger i en intervju med Fastighetstidningen.

Så då kan man fråga sig om vilka som ljugit om vad de vill?
Den socialdemokratiskt styrda Hyresgästföreningen eller Sverigedemokraterna?
Stig-Björn Ljunggren fortsätter med att säga: “Det finns ju faktiskt idag en majoritet i riksdagen som kan tänkas rycka undan mattan för Hyresgästföreningens centrala roll som förhandlare. I det läget är det förstås bättre att underlätta för Socialdemokraterna att komma överens om en modell där föreningen fortfarande har någon slags veto. Lite samma sak som i arbetsrättsfrågorna där fackföreningarna inte betraktar varje bokstav som helig, viktigast är att fortsatt inte ställas åt sidan som part i förhandlingar.”

Det beskedet som Hyresgästföreningen nu gett väcker ilska från Sverigedemokraterna. De som i valrörelsen felaktigt hävdade att SD verkar för marknadshyror, ett påstående som SD då också protesterade emot. I ett uttalande från Roger Hedlund, som publiceras på partiets officiella Facebooksida, efterlyses hyresgästernas perspektiv i frågan.
Han skriver så här på SD:s officiella Facebooksida: “I valrörelsen ljög de och påstod att Sverigedemokraterna var för marknadshyror. Nu byter Hyresgästföreningen själv fot i frågan om marknadshyror i en uppenbar anpassning efter Socialdemokraternas samtal med Centern. Vart tog hyresgästernas perspektiv vägen?”

Hyresgästföreningens förbundschef Jonas Nygren har under gårdagen kommenterat beskedet i tidningen ETC där det hävdas att Hyresgästföreningen inte alls öppnat upp för marknadshyror. Artikeln är låst men det lilla som går att läsa så handlar det enligt honom om att bygga hyresrätter så att alla kan ha råd med dem, inte bara de med pengar.
En förklaring som jag personligen tycker är väldigt krystad då marknadshyror skulle ställa många som redan nu lever på marginalen i hyresrätter som är eftertraktade eller i eftertraktade områden ute på gatan utan någon bostad.
Men det är väl det som den socialdemokratiskt styrda Hyresgästföreningen vill så de kan få in lite fler bidragstagare i just dessa hyresrätter.

https://nyheteridag.se/sd-rasar-mot-hyresgastforeningen/
https://www.di.se/…/hyresgastforeningen-oppnar-for-friare-…/
https://fastighetstidningen.se/hyresgastforeningen-hjalper…/
https://www.etc.se/…/hyresgastforeningen-vi-oppnar-inte-mar…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *