”Anti-SD-klausulen” för oss ett steg närmare nyval

av | 10 januari, 2019

Det är säkert ingen som gått miste om att läsa om att Allianspartierna håller på att förhandla om att stänga ute SD från politiskt inflytande i riksdagen. Nu kommer det reaktioner från SD-håll om denna så kallade anti-SD-klausul.
Och om dessa politiker i Alliansen kunde räkna så borde de förstå att om de skriver en sådan klausul/papper så kommer aldrig Ulf Kristersson att bli statsminister.
För deras naivitet är väl ändå inte så stor att de tror att SD ändå skulle stödja en sådan statsministerkandidat?

För det krävs inget annat än enkel matematik för att se att Alliansen inte kan styra utan att de får stöd av SD, eller med stöd från något av de rödgröna partierna. Men att tro att Miljöpartiet, Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet skulle gå med på en sådan sak finns inte på kartan. Däremot har SD länge i både ord och handling markerat att de är positivt inställda till en borgerlig regering, så länge som de får förhandla om politiken en sådan ska föra.

Men där finns gränser för vad SD är beredda att gå med på. Men en väljarbas på över en miljon människor så förväntar sig de att få något tillbaka. Det vet Jimmie Åkesson och det vet resten av partiet också. Så om nu om Alliansen kommer överens om att stänga ute SD från inflytande så är det otänkbart att SD skulle stödja en sådan regering. Så med det beskedet som kom via SR Ekot så kommer aldrig SD att stödja en sådan regering.

Åkesson kommenterade det på Facebook där han påtalar det orimliga i att förvänta sig stöd från SD. Och när jag talar med källor inom Sverigedemokraterna är det inget snack, de kommer fälla Kristersson.
Och varför skulle de inte göra det?
Förra gången SD gjorde det gav det positivt utslag i opinionen. Flera bedömare trodde att SD skulle straffas för att de skapade kaos, men det blev precis tvärtom.

Och inget fundamentalt har förändrats sedan den gången, varför ett liknande förfarande bör ge samma opinionsmässiga resultat. Om detta sedan leder ett steg närmare till nyval är det ännu mer välkommet för SD-ledningen. För analyser visar redan att SD har att vinna på ett extraval, partiet i flera opinionsmätningar noterats högre än det resultat de fick i höstens val.

Och med tanke på sådana utspel om att utestänga partiet från parlamentarisk påverkan gör att där är fler och fler väljare som inser att den vägen som de övriga partierna håller på att vandra inte leder till ökad demokrati utan det är en väg mot ett diktatoriskt styre. Och med tanke på att nästan allt politiskt arbete nu handlar om SD, detta är i grunden förhållningssättet från andra partier till SD som är en stor förklaring till att vi ännu inte har en ny regering.

Så varför ska de då inte ställa krav på inflytande, de har ännu varit passiva och låtit de andra partierna agera och i många fall göra bort sig i sin iver att få sitta i maktens korridorer. Detta förhållningssätt har gynnat SD, de kan inte förknippas med oförmågan att bilda ny regering. Och genom att fälla Kristersson i en tredje omgång visar SD tänderna igen, något som garanterat väljarna vill se. Och ett extra val är också något som SD-väljarna vill se.

Och det de framför allt vill se, är att SD för en gångs skull får vara med att styra över svensk politik. Så därmed är det svårt att landa i en annan slutsats än att den där ”anti-SD-klausulen”, om den nu blir skarpt förslag, kommer leda oss till ett extra val. Så nu är det bara att se om Allianspartierna verkligen kommer att genomföra denna “anti-SD-klausul” och troligtvis förlora än fler väljare, eller de “tar förnuftet till fånga” och inser att de är tvungna att ha SD:s stöd och låter dem vara med att förhandla.

Om de väljer det senare alternativet kommer de rödgröna att brunsmeta Allianspolitikerna, men det kommer de bara att göra för de vet att de under överskådlig framtid inte kommer att komma till regeringsmakten. De kommer att få vandra den så kallade ökenvandringen som många av Europas vänsterpartier fått göra de sista åren. Och det är kanske bra de får göra det så de kommer tillbaka till de ideal som de hade när de bildades.

https://nyheteridag.se/plus/anti-sd-klausulen-for-oss-ett-steg-narmare-nyval/?fbclid=IwAR2JN8zN3tU05vYij_LLJdeUrE2s2og2Ug0dmT7z6ZrFAdLOK5Keu2_I_n4

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *