Tino Sanandaji: Erfarenheten från orter som Malmö tyder inte på att flyktinginvandring leder till en blomstrande ekonomi.

av | 10 januari, 2019

Jan Eliasson är framstående statsman. Liksom Bildt ger ambassadörens naiva uttalanden intrycket att svenskar som blivit del av den internationella eliten svävar runt på moln isolerad från samhällsdebatten. Expressen:

”Den socialdemokratiske tidigare toppdiplomaten Jan Eliasson vill att Sveriges nästa regering ska bedriva en ”ansvarsfull och human flyktingpolitik”. Det skriver han på Twitter. ”Vi behöver en analys av vad flyktingar o migranter betyder för samhälle o ekonomi”…

I mitten av december 2018 fick ett annat Twitterinlägg av Eliasson stor spridning. I även detta inlägg skrev han om migration, men ur perspektivet av sin hund Leo, som vilade under familjens flygel i Stocksund utanför Stockholm. ”Efter att lyssnat på hustru Kerstin spela Bach intar Leo viloläge och säger: ’Måtte en ny budget i Sverige inte innehålla nedskärningar för kulturen – och f ö inte heller miljön o flyktingar. Och husse o matte behöver ju inga skattesänkningar’”

Sverige har redan analyserat detta, flera gånger, alltid med samma resultat. Samtliga forskningsstudier och offentliga utredningar visar en fiskal nettokostnad. Det hjälper föga att avfärda bevis och upprepa frågan tills man får svaret hjärtat önskar. För att bruka samma vocabulär tänkte jag låta min katt summera ett urval av studier som ambassadören och hans vovve kan förkovra sig i vid brasan.

Ekberg (1999) Journal of Population Economics
Gustafsson och Österberg (2001) Population Economics
Storesletten (2003) The Scandinavian Journal of Economics
Ekberg (2009) Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi
Ekberg (2011) European Journal of Population
Ruist (2015) Population and Development Review
Flood och Ruist (2015) SOU 2015:95 Långtidsutredningen
Aldén och Hammarstedt (2016) Finanspolitiska Rådet
Ruist (2018) Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi

Studier fram till 70-talet visade att invandring genererade ett fiskalt överskott. Idag betalar dock migranter netto in mindre än de uppbär i transfreringar och välfärd, både samtliga invandrare och kategorierna flyktinginvandrare och andra generationen.

Det finns heller inte någon påvisad indirekt vinst på tillväxt som kompenserar. Tvärtom kan indirekt samhällskostnad för ojämlikhet, kriminalitet och anti-socialt beteende vara ännu större, även om det även här är svårt att kvantifiera effekterstorleken. Erfarenheten från orter som Malmö tyder inte på att flyktinginvandring leder till en blomstrande ekonomi.

Enligt Pensionsmyndighetens kalkyl 2016 betalar flyktinginvandrare i snitt in ca 800.000 kr mindre över sin livscykel än de får ut i. Detta påverkar lyckligtvis inte Jan Eliasson och hans fyrfota följeslagare, men kan vara problematiskt för svenska fattigpensionärer som inte bara serverar hund- och kattmat till sina husdjur.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *