Tino Sanandaji: Ingår det traditionellt i svenska journalister och kulturskribenters roll att försöka stänga ned högskolor?

av | 10 januari, 2019

Handelshögskolan

Jan Guillous misslyckades med sina högskolestudier och saknar examen, och hans krönika ”Handelshögskolan är svårslaget bedrägeri” tyder på att såren på hans sköra ego aldrig riktigt läkt.

När Aftonbladet berikas oss med ett så själfylld text vore det synd att lämna det bakom oss innan ämnet är uttömt. När jag studerade på Handelshögskolan var mitt intryck att det var en ovanligt bra men normal utbildning. Nu får jag läsa att antagningen på min alma mater baseras på ”betygsfuskande”, att det delas ut hedersdoktorat till ”grobianartade direktörer” att studierna är ”mycket lättvindiga” samt att skolans studenter är ”antidemokrater”.

Det förs visserligen inte fram några bevis för något av detta, men skribenten kompenserar med sina känslor. Läsaren får veta att Jan Guillous minsam ”genom åren kan ha träffat åtminstone ett hundratal handelsstudenter” och fann ”fem, sex eller möjligen sju” sympatiska. Hans slutsats är att utbildningens akademiska nivå är så låg att staten bör dra in Handelshögskolans examensrätt!

Även i en krönika finns en gräns på hur mycket smörja man kan skriva, speciellt när texten delas av Aftonbladets ledarskribenter och andra. Som påpekat är Handels enligt internationell rankningar en av inte bara Sveriges utan Europas bästa ekonomiutbildningar. Jag hade därför några följdfrågor:

• Varför citerar en krönika om en högskolas akademisk kvalitet inga objektiva mått på akademisk kvalitet?

• Varför citerar en krönika om en högskolas akademisk kvalitet inte att skolan i fråga fått toppbetyg i kvalitet av statliga tillsynsmyndighet?

• Anser Aftonbladet att ekonomi inte är ett riktigt akademisk ämne och att de därför inte behöver hålla sig till myndighet- och forskningbedömningar? Hur ska läsare veta om vad som skrivs i Aftonbladet om akademiska frågor reflekterar faktiskt expertis eller skribentens personliga killgissningar?

• Att stänga ned ett av Sveriges ledande grund- och doktorsutbildningar är ett minst sagt dramatisk förslag. Ingår det traditionellt i svenska journalister och kulturskribenters roll att försöka stänga ned högskolor?

• Vad skulle Aftonbladet säga om Ungern ville frånta topprankade skolor examinationsrätt för att regimen på lösa grunder ogillar deras studenter?

• Om Aftonbladet verkligen tror att två tusen studenter är ”antidemokrater”, varför har de inte anmält detta allvarliga hot till Säpo? Det låter ännu värre än Ekerögruppen. Om Aftonbladet inte tror det, varför upplåter de sin tidning till att kollektiv anklaga två tusen oskyldiga ungdomar för något så oförskämd?

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *