Åldringar bestals på tusentals kronor – här fångas den misstänkta på film

av | 11 januari, 2019
I somras länsades en 89-årig kvinnas konto på tusentals kronor. Allt fångades av flera övervakningskameror. Trots flera försök att identifiera kvinnan på filmen är hon fortfarande okänd för polisen. Nu vädjar polisen om hjälp.
 
Se när den misstänkta kvinnan, som polisen ännu inte identifierat, tar ut pengar med hjälp av de stulna bankkorten. Övervakningsfilmerna är från Gallerian och Skrapan i Västerås samt Stockholms central.
 
Den 89-åriga kvinnan skulle ta upp sin plånbok för att betala. Men handväskan med plånbok var borta.
 
Det var i början av juni 2018 och 89-åringen befann sig i gallerian Igor när hon upptäckte att handväskan var borta.
 
Handväskan hade 89-åringen i en större väska som i sin tur var placerad i en korg på hennes rollator.
 
Kvinnan har sagt till polisen att hon är säker på att handväskan, där hennes kort låg, fanns med innan hon gick från gallerian Centra till Igor.
 
Någonstans på vägen har alltså väskan med bland annat hennes bankkort stulits från rollatorn. Hur har inte kvinnan någon aning om.
 
En kort stund efter att 89-åringen upptäckt att väskan är borta går en kvinna fram till en uttagsautomat vid Skrapan i Västerås.
 
Där gör hon det första av två uttag för att tömma 89-åringens konto på pengar. Sammanlagt 10 000 kronor.
 
Den bedrägerimisstänkta kvinnan gör ytterligare ett försök att ta ut pengar vid Skrapan men då får hon inte ut några.
 
Efter att ha kommit över de 10 000 kronorna från 89-åringens konto tar sig den misstänkta kvinnan ner till en uttagsautomat vid Västerås central där hon gör tre nya försök att ta ut pengar utan att lyckas.
 
Efter de misslyckade försöken vid centralen i Västerås försöker den misstänkte kvinnan att köpa en tågbiljett med hjälp av 89-åringens kort, men det finns inga pengar på kontot kvar så även det försöket misslyckas.
 
Men till Stockholms central tar hon sig ändå, för lite senare samma dag gör kvinnan ett nytt försök med 89-åringens bankkort. Ett försök som även det misslyckas.
 
Hur tjuven och hennes eventuella medhjälpare har kommit över koden till korten vet polisen inte säkert. Men kriminalinspektör Anders Helin på Västmanlandspolisens bedrägerisektion har en teori.
– Mycket talar för att den misstänkta kvinnan, eller någon medbrottsling till henne, har sett när den bestulna kvinnan slagit in sin kod i samband med ett köp. Det är något vi kallar shouldersurfing där brottslingen ställer sig så att man kan se när den brottsutsatta slår in sin kod, säger han.
 
89-åringen fick sedermera tillbaka sin handväska med bland annat sitt körkort. Detta efter att en privatperson hittat väskan dumpad i Vasaparken.
 
Polisen har sedan i somras haft tillgång till filmer från de tillfällen när den misstänkta kvinnan gör uttagen och uttagsförsöken.
 
Sekvenser från dessa filmer har legat ute på polisens interna portal för hjälp med identifiering av den misstänkta samt även visats av Efterlyst.
Polisen har fått in några få tips på namn på kvinnan men dessa har inte visat sig stämma.
 
Även en 74-årig kvinna blev utsatt av samma bedragare i Västerås i somras. Det skedde en månad senare. Kvinnan blev av med 800 kronor, allt som fanns på kontot.
 
Förutom vid de två brotten i Västerås finns den misstänkta kvinna fångad på övervakningsfilm från ett brott i Eskilstuna samt två fall i Stockholm.
 
– Det här är ett riktigt fult brott och vi vill väldigt gärna få tag i den misstänkta kvinnan för att kunna lagföra henne. Kontakta 114 14 om du vet vilken kvinnan är, säger Anders Helin och fortsätter:
– Om vi inte får hjälp tvingas vi tyvärr lägga ner ärendet.
 
Brotten begicks i somras, för över ett halvt år sedan, och först nu begär polisenden stora detektiven allmänheten om hjälp. Och först nu visas opixlade bilder på tjuven/bedragaren. Vi vet alla vid det här laget att polisen är kraftigt underbemannad så ingen skugga över de enskilda poliserna, men oavsett det, varför be om hjälp ett halvår senare? Brottslingen kan befinna sig på andra sidan jordklotet sedan länge.
 
En sista desperat handling för att legitimera beslutet att lägga ner ärendet. Skäll nu inte på den enskilde polismannen. Skäll på politikerna – landsförrädarna.
 
Källa: https://www.vlt.se/artikel/vasteras-kommun/aldringar-bestals-pa-tusentals-kronor-har-fangas-den-misstankta-pa-film
Text: Jan-Ove Malmgren
Bild: Övervakningskamera

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *