Att vilja stoppa bidragsbedrägerier genom flera identiteter kallas integritetskänkande åtgärder

Av | januari 11, 2019

Man hade problem med flera identiteter bland asylsökande redan på 90-talet och i april 2016 var det stora nyheter i samtliga medier när det visat sig att en asylsökande hade åtta olika identitetshandlingar och nyttjade dem till bl a flera bidragsbedrägerier.
2017 kom sedan vansinnesnyheten att ända upp till 50% av de som kommit hit har fler än en identitet men inte ens då vaknade politikerna ur törnrosasömnen.
Vi pratar alltså om ett massbedrägeri utan motsvarighet i omfattning och som politiker väljer att blunda för.
 
Man kan både ha ett eget företag och samtidigt få socialbidrag, man kan vara en efterlyst krigsförbrytare och gömma sig i Sverige och man kan inkassera olika typer av stöd och bidrag genom att skriva sig på olika orter – och även i olika länder.
 
Poliser har alltså bett ledningen att larma politikerna men “aldrig fått gehör” och SÄPO smiter undan med: “Säkerhetspolisen som myndighet kan inte gå till politikerna och be dem stifta lagar åt oss”. Flera falska identiteter är inte något Skatteverket prioriterar då det inte räknas som grov brottslighet och Migrationsverket säger att detta är en fråga där lagstiftaren ska föra diskussion kring “hur mycket integritetskränkande åtgärder de vill ha”.
 
Ett riktigt svulstigt PK-Moment 22 alltså där klockorna verkar ha stannat.
 
Hur i helsike kan man kalla att vilja stoppa konkreta bedrägerier för integritetskränkande åtgärder? Är alla dessa verklighetsförnekare helt hjärndöda?
När en medborgare blir fast och dömd för bedrägeri har rättssystemet alltså utfört en integritetskränkande åtgärd?
Hallå!
 
Och lösningen heter förstås fingeravtryck, fingeravtryck och åter fingeravtryck.
Kostnaden att införa detta inom samtliga berörda myndigheter, som polis och gränspolis, och inom övriga berörda verksamheter, är förmodligen en bråkdel av de belopp som dessa bedragare blåser oss på varje år.

Om man ska ha en chans att stoppa detta för gott måste detta fingeravtryckssystem förstås länka samman samtliga myndigheter i Sverige och andra länder i en gemensam databas.
 
Behöver jag nämna att även denna flathet bevisar hur lost in space svensk politik är sedan lång tid tillbaka?
 
Nuri Kino, april 2016:
 
“Dagen efter kontaktar jag en polischef och frågar om han känner till fenomenet med flera identiteter. Han skrattar och säger att det är allmänt känt, att poliser många gånger har bett ledningen att larma politikerna, men aldrig fått gehör.
Han tipsar mig om en dom som föll nyligen.
Jag begär ut den. Några dagar senare har jag också kommit över de olika identiteterna för mannen som domen gäller. Åtta stycken.
Åtta id-kort, åtta identiteter, åtta namn, åtta uppdiktade historier om ursprungsland och resa till Sverige.
 
En annan anteckning jag hittar är från en intervju jag gjorde med italienska migrationsmyndigheten 2005: “Ett problem är ju att man använder sig av flera identiteter i länder som Sverige”. Det handlade om misstänkta krigsförbrytare som kan ha utnyttjat det svenska asylsystemet.
 
När jag gjort min research lyfter jag luren och ringer Fredrik Milder, pressekreterare hos Säpo. Jag frågar honom vad han känner till om personer som har flera identiteter i Sverige. Han svarar: “Givetvis är det ett känt tillvägagångssätt för att dölja sin egen identitet och sin brottsliga verksamhet.” Den naturliga följdfrågan är om Säpo har påträffat flera identiteter hos personer de bevakar. Milder: “Det vill jag inte gå in på.” En annan fråga är om Säpo har larmat, om de har bett politikerna göra något åt saken, kanske en ny lag? “Säkerhetspolisen som myndighet kan inte gå till politikerna och be dem stifta lagar åt oss.
 
Tobias Wijk, verksamhetsutvecklare på Skatteverket och ansvarig för kontrollverksamheten, säger att de i deras utredningsverksamhet har upptäckt ärenden där det finns flera identiteter för samma person. “Det kan handla om bedrägerier gällande förmåner och bidrag, om man ägnar sig åt kriminell verksamhet eller är belastad på något sätt så att man kan få en så kallad ren identitet som man kan använda i annat syfte.”
 
Jag mejlar Migrationsverket och frågar varför de låter det här fortgå. Vad gör man för att förhindra problematiken med personer med olika identiteter? Svaret: “Detta är en fråga där lagstiftaren ska föra diskussion kring hur mycket integritetskränkande åtgärder de vill ha.”
 
I vilken omfattning personer har flera identiteter i Sverige verkar ingen veta. På frågan till Migrationsverket om varför man använder flera identiteter blir svaret: “Svårt att spekulera kring detta. Det kan eventuellt bero på registreringsfel/översättningsfel till att personen medvetet lämnat felaktiga personuppgifter.”
 
https://www.svd.se/samma-person-atta-identiteter
 
 
Om att upp till 50% av de asylsökande har fler än en identitet. April 2017:
 
https://www.facebook.com/tv4nyheterna/posts/asyls%C3%B6kande-uppger-flera-identiteter-l%C3%A4mnar-olika-information-till-olika-myndigh/1364133580313063/
 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *