Under några dagar har Katerina Janouch tvingats att springa gatlopp…

Det här är smutsigt. Nordfront skriver en text där de försöker leda i bevis Katerina Janouch ljuger om antalet släktingar som gasades till döds i Hitlers förintelseläger.

Uppriktigt sagt det är här gör mig riktigt ledsen, och den jag omedelbart tänker på är min vän Katerina. Hon är stark och hon har skinn på näsan men att tvingas läsa om att man hävdar att hon använder sina döda släktingar som ett propagandaverktyg för att få genomslag i mediebruset kan inte vara annat än mycket smärtsamt.

Under några dagar har Katerina tvingats att springa gatlopp mellan å ena sidan dem som hävdar att hon samarbetar med nazister, å den andra sidan nazister som kallar henne för en förintelselögnerska.

En sak måste vi ha klart för oss är att nazismen inte är en åsikt utan ett brott mot mänskligheten, ett brott Katerinas familj tragiskt tvingats uppleva. Ingen som inte upplevt Förintelsen eller har minnen, berättade eller upplevda kan förstå den smärta det innebär. Vad vi däremot kan förstå är att en sådan smärta alltid måste respekteras, och framför allt förstås. Nordfront gör det inte, eftersom de är nazister som vill sprida lögnen om att Förintelsen aldrig har hänt.

Debatten om hur nazister ska stoppas har länge varit intensiv, bland annat har röster höjts för att nazistiska organisationer borde förbjudas. Många har hummat med, även jag periodvis. Idag är en sådan dag då jag innerst önskar att man hade ett regelverk för att förbjuda dem men samtidigt är jag medveten om att det är fel.

Nazister är vedervärdiga och nazismen är en vedervärdig ideologi. Att den en gång kunde styra ett helt land är och döda miljontals judar är vämjeligt. Lika vämjeligt är att den överlevt för att idag vara väldigt närvarande. Faktiskt är det helt ofattbart. Att den nu visar sitt fula tryne genom att hetsa mot Katerina och indirekt hennes familj är skrämmande. Jag förväntar mig att inte bara jag reagerar utan att också namnkunniga journalister med hedern i behåll gör det.

Nazister ska bekämpas, nazismen likaså men inte med metoder som riskerar vår yttrandefrihet eller demokrati. Vår demokrati bygger på fri åsiktsbildning och flera andra viktiga rättigheter. Alla människor, även nazister har rätt att tänka och tycka vad det vill men de har INTE rätt att sprida lögner om något så allvarligt som att Katerina ljuger eller att Förintelsen aldrig har inträffat.

Uppdatering. Det bar mig emot att dela deras text vidare så jag tog en skärmdump på deras inledning, vill ni läsa får ni gå till deras sida (Nordfront) för att läsa den. Avslutningsvis ska jag skriva något jag aldrig brukar men mina känslor kokar faktiskt över. JÄVLA AS är vad ni är!

Och till Katerina vill jag skriva: Kära underbara, starka, modiga och fantastiska vän ❤️ Du är inte ensam. Mitt stöd och min vänskap har du för alltid. Jag sviker aldrig mina vänner och jag hoppas att många medlemmar i ProjektSanning visar dig sitt stöd och hur viktig du är för dem i debatten. Samla kraft (jag vet att du är sjuk just nu) och hämta ny energi. Sen tar vi nya tag och sopar golvet rent ?

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Författare: Madeleine Lilja Rönnquist

, vår ledarskribent med Magisterexamen inom media och kommunikations-vetare, samt forskarutbildning inom journalistik, 280 hp

4 tankar på “Under några dagar har Katerina Janouch tvingats att springa gatlopp…

 1. Kenneth Wågman

  Nazismen har inte bara dödat judar utan miljontals andra , förståndshandikappade, ryssar, ukrainare, romer and You name it .

  Svar
 2. Ove Lundstein

  Nazismen är en sak, bolsjevismen och kommunismen är en annan. Vad som är legitimt idag är kommunismen som trots mångfaldigt värre än nazismen på att ha ihjäl folk, medan nazism är bannlyst i princip alla länder. Konsensus?

  Svar
 3. Micke

  De flesta lever i det förgångna eller vad som sker i framtiden! Inte många i dagens samhälle som är vakna o lever här och nu. Jag personligen skiter i hur samhället var långt innan jag ens var påtänkt/född. Det viktigaste är vad som sker här och nu!

  Svar
 4. Andreas

  Del 1. Här är ett utdrag som jag skrev med Markus Melinder chefredaktör på Norran där han kritiserade svt som hade tagit upp bevis om förintelsen. Han tyckte att man inte över huvudtaget ska befatta sig med att diskutera historiska bevis och tolkningar detta tyckte jag var fel och tog upp exempel:

  Hej Marcus!

  Jag förstår mig inte alls på dina påståenden om att man inte ska faktagranska historiska påståenden. Det vet du mycket väl att historien skrivs om, fakta ändras, teorier uppdateras, nya fakta kommer fram, nya vittnen framträder.

  Hur kan du då säga på punkt efter punkt att historien inte kan granskas? Varför ska inte dessa fakta kontrolleras? Det är ju bara att ta de bevis som tas fram och bemöta dessa. Vad är det som är fel med det? Om det är så självklart det ni säger så kan ju de bevis som påstås bemötas utan krussiduller eller bortförklaringar, eller sagor som att jämföra med “att månen är gjord av ost.” istället för svara på de frågor som ställs.

  Gå igenom alla påståenden som finns mot en förintelse och bemöt dessa punkt för punkt. Det har inte gjorts hittills av några historiker eller journalister, och kallar ni er seriösa så bör ni kunna svara på det. Eller åtminstone koppla mig vidare till nån existerade källa som har material vilket svarar på dessa frågor.

  Om det går t.ex. belägga att zyklon B använts mot människor så är det väl bra. Är det inte? Det är väl bara ta de faktabevis som framställs och bemöta utan att hota yttrandefrihet och demokrati?

  SVT ska naturligtvis ha applåder om de kan presentera fakta och ta fram iallafall nåt i ljuset. De ska självklart inte ha dina påtryckningar på att stänga ned undersökningar.

  Bemöts inte inte de fakta som beskrivs med vetenskapliga och faktamässiga argument utan känslomässiga utspel så är ni inte mera än fake news! Eller vad säger du själv? Vad journalistiska ideal och integritet för dig?

  Ha det bra!

  Hälsningar

  Andreas
  ..
  Marcus svar:

  Hej!

  Förintelsen är ett historiskt faktum. Att den har ägt rum är inte uppe för diskussion. Punkt.
  SVT riskerar att spela nazisterna i händerna när man, i en kontext som hittills har handlat om att bemöta politiska utspel, tar dessa snurriga argument på så stort publicistiskt allvar. Det är detta jag skriver i min krönika.

  Marcus Melinder
  Chefredaktör och ansvarig utgivare
  Norran
  ..
  Min replik på detta:

  Hej!

  Visst är meningen som journalist att man undersöker de fakta som kommer upp? Det är väl inte bara en tyckarpanel att vara journalist? Visst ska man gräva och undersöka de påståenden som finns.

  Frågan handlar om sex miljoner judar dog i gaskammare.

  Om du blir arg, upprörd och emotionell innan du hört faktan. Kom ihåg vad det står i bibeln i ordspråksboken 18:13: Om du ger svar, innan du hört, så tillräknas det dig såsom oförnuft och skam.

  Fråga dig själv hur mycket du egentligen vet om detta ämne?

  Det finns en anledning till varför det är olagligt i 14 länder att ifrågasätta förintelsen. Detta för att det är mycket i denna historia som inte går ihop.

  Uppenbarligen dog judar under andra världskriget. Judar blev även ibland avrättade, de blev även satta på tåg till arbetsläger. Många människor dog under andra världskriget. 70 miljoner dog sammanlagt på alla sidor. Ryssar, tyskar, amerikaner, även judar. Ingen motsätter sig dessa saker. Frågan handlar om sex miljoner judar gasades och sen kremerades?

  Låt oss prata om Auschwitz:
  *Under sena 1940-talet var ett plakat placerat inne i Auschwitz där det stod att fyra miljoner dog där mellan 1940-1945. Detta plakat stod där till det tidiga 1990-talet med Sovjetunionens fall (se bifogad fil).
  *Då ersattes detta plakat med ett annat plakat där det står att 1,5 miljoner judar dog där mellan 1940-45 (se bifogad fil).
  *Sen kom ett ännu senare plakat på plats där det står att 90% av 1.1 miljoner judar dog där i Auschwitz (se bifogad fil). Så nu är det under en miljon judar som dog där.

  Så min fråga är: Hur kan man reducera siffran från fyra miljoner till 1,5 miljoner vidare ned till under en miljon? Fast totalsumman är alltid sex miljoner?

  Denna siffra på sex miljoner var förutbestämd. Varför? Eftersom judarnas tradition följer siffror. Det är det som Kabbalan handlar om. Den handlar om numrens mysterium. ”The gemitrea.” Tänk på alla saker som de fixerar på som har att göra med siffran sex: De har en sex-uddig stjärna (Davidsstjärnan), sex miljoner i förintelsen, sex-dagarskriget, och hur många dödsläger var det? Det var sex. Dessa siffror var förutbestämda.

  Det mest intressanta är att du kan hitta 10 nyhetstidningsartiklar från innan Hitler var ens vald där de pratar om att sex miljoner judar kommer att dödas.

  Varför har Benjamin Nethanyahu sagt att Hitler inte ville döda judarna utan bara landsförvisa dom till Israel? https://www.youtube.com/watch?v=-Ju1w-iDR0o

  Hitler ville landsförvisa judarna tillbaka till Israel, varsomhelst bara de inte var i Tyskland. Han hade pratat med zionisterna om att skicka dom till Palestina. Men så började andra världskriget. Och Hitler behövde nu ha allt folk till sin krigsmaskin under andra världskriget, varför skulle han vilja döda sin arbetskraft? Varenda man i Tyskland var ju draftade till kriget. De behövde arbetskraft i stora mängder som framställde krigsmaterial som kulor, gevär, etc.

  Varför gavs judar en tatuering, id-kort, varför raka huvudena på dom för att förhindra att löss sprids om de bara skulle gasas och kremeras?

  De hade t.o.m. En egen valuta i Auschwitz som de fick för att handla med. De kunde använda dessa pengar i små butiker (se bifogad fil). De jobbade på dessa platser och fick denna valuta att handla för. Både en sedel och mynt syns i filen.

  Du kanske säger: Men vad säger du om alla ögonvittnen?
  Vad betyder det att vara en förintelseöverlevare? Det betyder att man levt där i nåt av dessa arbetsläger. Många kan vittna om att de blivit ihopsamlade, att de sänts till arbetsläger. För det hände. Många berättar att de for till Auschwitz och spelade i fotbollslaget, var med i musikaler och dramer och spenderade lägerpengar vid de små butiker som fanns.

  Men är det många vittnen som kan vittna om gaskammare och folk som kremeras? Nej! Många har berättat historier om förintelsen som sedan visat sig vara lögner. Som han som var på Opera Winfrey show och berättade om att hans flickvän kom och kastade över ett äpple över muren varje natt och pga av det så överlevde han. Det var lögn. Han levde flera hundra mil från där det hände. Fast det var sant för honom i hans egen fantasi sa han.

  Du kanske undrar vad skulle motiven vara att ljuga om en sådan sak som förintelsen?
  Jo, utan förintelsen skulle inte staten Israel finnas som nation. Förintelsen var rättfärdigat för att gå in och stjäla land från araberna som levde där, döda en massa palestinier, sparka ut dom och sätta dom i ett gigantiskt koncentrationsläger som kallas Gaza eller Västbanken.

  Det finns förstås mycket mycket mera att ta upp som inte bär vatten med förintelseberättelsen. Fast jag tycker att vi börjar här så att du hinner smälta det jag tagit upp.

  Du kanske frågar vad mina motiv för att ta upp dessa saker är? Min åsikt är att man alltid måste ta upp sanningen varhelst den leder oss, och sanningen räds inga utredningar. Varför är det olagligt att ifrågasätta detta i 14 länder? Om detta om förintelsen vore sant skulle det bli sannare och sannare ju mera man undersöker saken. Men det är inte sant, därför vill man inte att saken undersöks.

  Fast jag avslutar med att säga. Du kanske kan bevisa att jag har fel. Jag vet inte. Jag söker bara sanningen. Bevisen pekar dock inte mot att det är sannolikt att detta kan ha hänt.

  Ha en bra vecka nu!

  Andreas

  /Ingen replik Marcus Melinder..

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *