Lotta Gröning: Rimligt att Sjöstedt röstar nej, för demokratins skull

| 13 januari, 2019

Lotta Gröning skrev i sin krönika igår om överenskommelsen mellan Stefan Löfven, Annie Lööf och Jan Björklund. Men hon börjar med att 1969 stod C H Hermansson på partikongressen och i vågorna av att VPK skulle splittras av interna strider ”Någon jävla ordning ska det vara i ett parti”. Nu 50 år senare är hans ord fortfarande aktuella, det är bara att byta ut ordet parti mot demokrati. Enligt Lotta Gröning är det enda rimliga att Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet röstar mot Löfven och satsar på extraval.

För även om många drar en lättnadens suck efter överenskommelsen och ser fram mot en handlingskraftig regering så ser Lotta stora problem rent demokratiskt. För den här regeringen är knappast vad partierna gick till val på, men jag skulle ändå kunna acceptera deras uppgörelse om den byggde på folkets och landets bästa och om den hade en trovärdig politisk strategi för utveckling. Men det är den inte, det här mellanborgerliga hopkoket bygger bara på enskilda partiers vallöften och framför allt.

På drivkraften att utesluta icke önskvärda åsikter och partier, det är alltså en Decemberöverenskommelse 2,0.
Den första Decemberöverenskommelsen byggde helt på att utesluta SD, den andra överenskommelsen har nu åsiktsregleringen spritt sig till ytterligare ett parti nämligen vänstern och Jonas Sjöstedt. Nu är det inte som vid den förra “bara” 12-13 procent som inte ska få sina röster hörda, nu är det 25 procent av väljarkåren som blir stämplade som icke önskvärda och deras röster kommer inte att ha någon betydelse för den förda politiken.

Det här kan vara bara början. För redan är Moderaterna och KD anklagade för att gå SD:s ärenden. De socialdemokratiska ledarskribenterna, med några få undantag, har länge pekat ut dem som bruna. Nu är sprickan inom den forna alliansen så stor att även C och L kommer att delta i kampen mot Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor. Skräcken inom denna mellanborgerliga samling är att Sverige får ett nytt högerblock där SD ingår. Det måste förstås bekämpas. Samtidigt har Vänsterpartiet, som alltid varit stödparti till Socialdemokraterna, nu helt förpassats till skräphögen. ”I retoriken utåt kommer de behandlas som en dörrmatta”, som en S-källa uttryckte det i Expressen.

”Kommunister” och ”rasister” har den mellanborgerliga samlingen pekat ut som politiker de inte vill ha något samröre med. Stefan Löfven överger en trogen samarbetspartner som räddat S genom årtionden, i alla möjliga besvärliga lägen, bara för att få behålla makten. Till råga på allt ska han som statsminister sänka marginalskatter, försämra arbetsrätten, tredubbla Rut och införa marknadshyror. S-ledningen har förvillats av sin girighet efter makt, bara Stefan Löfven får vara statsminister driver S tydligen vilken politik som helst.
Länge har diskussionen funnits i Sverige att vi bör eller kommer tvingas gå mot ett tvåpartisystem. Men aldrig i min vildaste fantasi har jag trott att vi till och med kommer att eftersträva ett enpartisystem. Tendensen är mycket oroande.

Utan möjlighet till påverkan för Jonas Sjöstedt finns det inte längre någon vänsterpolitik i Sverige. V har ingenting att vinna på att rösta fram Löfvens nya regering. Det enda rimliga, för att få genomslag för vänsterpolitik, och för en fungerande demokrati, är att rösta emot Löfven och satsa på extraval.
Jonas Sjöstedt gjorde ett lysande val och nu har han chansen att etablera sig som det största vänsteralternativet i riksdagen. Han ger i så fall samtidigt den socialdemokratiska rörelsen en chans. Socialdemokratin i Europa är döende, och framstående forskare hävdar att högervridningen av politiken är den främsta orsaken.

Valresultatet skulle kanske inte bli så mycket annorlunda än det vi har nu, men den svenska demokratin behöver ett politiskt uppvaknande.
Som oftast en mycket bra krönika av Lotta Gröning. Nu får vi bara hoppas att Jonas Sjöstedt läser denna och tar lärdom av den för gör inte han och Vänsterpartiet det så kommer det att bli en ökenvandring för honom och hela Vänsterpartiet fram tills denna oheliga allians mellan sossar, (s)enterpartister och liberalerna faller samman. Och när man läser så är inte äldre vänsterpartister så glada åt denna mellanborgerliga samling.

Där har varit många som redan nu sagt att Vänsterpartiet borde rösta ner Löfven och hellre satsa på ett extraval. För i ett sådant så kommer de att ta många vänsterväljare från S. Och med rätta borde nog fler fly det partiet samtidigt borde väljarna fly Centern och Liberalerna också då de inte går att lita på, då de vänder kappan efter vinden allt för ofta för att försöka fånga upp opinionsvindarna från de mest extrema demokratihatarna.

https://www.expressen.se/kronikorer/lotta-groning/rimligt-att-sjostedt-rostar-nej-for-demokratins-skull/

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

2 tankar på “Lotta Gröning: Rimligt att Sjöstedt röstar nej, för demokratins skull

 1. Nisse

  Mats Knutson i SVT försöker tydligen skrämma Vänsterpartiet från att rösta nej till Löfven, genom påståendet att V “får bära hundhuvudet”, dvs få skulden för att ett extraval blir verklighet. Men det troliga är väl ändå, att V istället får applåder för att de ger väljarkåren en chans att säga sin nuvarande mening.

  Man kan tro att SVT gör vad de kan för att hjälpa sittande regim.

  Svar
 2. JIMMY

  Har alltid tyckt att Lotta Gröning är demokratisk politiskt sunt förnuft vettig skribent .

  Det jag vill minnas att en del av grå Sossar var för ca 30 år sedan !!

  Och då behövdes inte nationella nya partier som SD eller AFS .

  Tror att Lotta numera idag har lämnat Sossarna .

  Svar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *