24-åringens DNA fanns på handgranaten – nu släpps han

av | 24 januari, 2019

Åklagaren har släppt den 24-årige man som misstänks för granatattacken mot O´Learys i Nyköping. Det spelar ingen roll om jag tror att han gjort det. Det går inte att bevisa, säger åklagare Fredrik Beijar.

– Bevisningen räcker inte för att få honom fälld. Det finns ett DNA-spår men det säger bara att han vid något tillfälle har rört granaten. Vi kommer inte längre, det finns inte mycket mer att göra. Vi har gått så långt vi kan komma, säger Fredrik Beijar.

24-åringen fastnade i en rutinkontroll i Stockholmsområdet och häktades i Nyköpings tingsrätt några dagar före lucia. Misstankarna ansågs välgrundade, bland annat eftersom polisen säkrat DNA från mannen på brottsplatsen.

Nationella bombskyddet kallades in efter smällen och polisen satte in stora resurser i utredningen. En kvinna som städade i lokalerna skadades allvarligt och polisen utredde händelsen som mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse. DNA-spåret var en del som ledde misstankarna mot 24-åringen.

– Vi har vänt på alla stenar men vi hittar inget ytterligare som skulle kunna binda honom till brottet. 24-åringen har hela tiden nekat till brott.

För knappt tre år sedan friade Svea hovrätt en tonåring som åtalats för att ha kastat en handgranat mot en polisbuss i samband med oroligheter i Tumba. Tonåringens DNA fanns på handgranatens grepp men han sa att han tagit i den vid ett annat tillfälle och det räckte för att han skulle gå fri.

Man undrar vad som behövs för att få någon fälld i Sverige? Ska 24-åringen, som i exemplet ovan, behöva ta en selfie när han slänger in handgranaten i restaurangen? Kanske ha med sig ett inhyrt kamerateam? Sverige är en bananrepublik. Nej förresten, det är att skymfa bananrepublikerna. Sverige är ett laglöst land och de kriminellas favoritland och spelplan.

Text: Jan-Ove Malmgren
Källa (bakom betalvägg): https://www.sn.se/…/hans-dna-fanns-pa-olearysgranaten-men-n…
Bild: Mikael Strand

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *