Nuri Kino. Kidnappad, torterad och våldtagen – hotas nu till tystnad

Av | 26 januari, 2019

En kvinnas kropp som förkroppsligar ett helt folkmord och dess efterverkningar. Tio-femton män, köpte, drogade, misshandlade och våldtog henne dagligen. Det anser de att de har rätt till för att hon tillhör en annan religion.

Hon var en av de som lyckades fly från ISIS folkmord mot yezidier. Hon blev aktivist. Under en demonstration blev hon gripen av den kurdiska underrättelsetjänsten. Och hamnade mellan korselden, mellan alla korseldar. Mellan maktgalna politiker av olika etniciteter och religioner, en värnlös kvinna utan någon hjälp alls att få. En sådan som också feminister i väst önskar inte fanns så att de slapp kämpa för de allra svagaste.

En kollega, han var också aktivist, lovade att ta med henne till den amerikanska ambassaden i Bagdad, där kanske hon kunde få asyl. Kollegan var själv yezidier, men ett svin, han sålde henne till en äldre arabisk man i Bagdad.

I flera dagar hölls hon utan mat, hon blev mycket svag. Sedan injicerade en man en vätska i henne. Hon vaknade helt naken. Hon låg på golvet. Tio äldre hade våldtagit henne. Hon blev sedan våldtagen varje dag, av tio till femton män samtidigt. Varje dag upprepades det, de gav henne en spruta och turades om att våldta henne.

Hon blev inlagd på sjukhus. Mannen som köpt henne låtsades vara hennes far och kunde därför följa med henne.

En kvinna som låg på sängen bredvid dokumenterade hennes skador.

När hon blev hon utskriven hämtade han som låtsades vara hennes far henne. Hon togs till ett annat hus, där det fanns fler flickor. Chauffören kanske hade hämtat dit andra yezidiska flickor, sådana som blivit frisläppta och sedan försvunnit.

En ung man infiltrerade huset, han låtsades vara städare, räddade henne och tog henne till en av millisgrupperna. Hon kontaktade sin familj. Hennes far hämtade henne i Bagdad. Hon undersöktes och det visade sig att hon hade blivit drogad. Hennes far uppmanade henne att anmäla till polisen. Hon anmälde, männen greps. Hennes och männens stammar vilje göra upp ekonomiskt. Men hon vägrade. Hennes pappas klan kan omöjligt mäta sig med männens, nu (min egna slutsats: blev hela hennes stam hotad). Yezidierna är mycket traumatiserade och rädda för andra.

Under rättegången visade en av männen ett falskt vigselbevis, det räckte för att de skulle bli fria.

Nu började en ny vidrig period för henne, hotades av medarbetaren till yezidisk parlamentsledamöter, yezidiernas emir bad henne att vara tyst för att inte få sin tunga utklippt.

Hon säger att hon tänker fortsätta kämpa, att det goda måste vinna mot det onda. Jag tänker kämpa med henne och alla andra i hennes situation, för att det goda ska vinna mot det onda.

Nuri Kino

Lyssna på reportaget här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *