Morgan Johansson, hur är det med den lagskärpning du genomförde när en 16-åring grips med AK47 men släpps efter sex dagar?

Av | 27 januari, 2019

Morgan Johansson hur är det med löfte om att den som grips för vapenbrott ska sitta häktad fram tills rättegången?
Du har sagt detta åtskilliga gånger och talat om hur duktiga ni är när ni gjort denna lagskärpningen, men vad händer?
När man läser om en 16-åring som grips för häleri den 16 januari i år och när polisen gör husrannsakan hos denne hittar en Kalasjnikov AK-47 med skarpa patroner så släpps 16-åringen efter sex dagar.

Så vad är det för regler som gäller?
Ska dessa vapenbrottslingar sitta häktade fram till rättegången eller ska de som nu gjordes släppas?
För pojken misstänktes inte bara för häleri utan även för grovt vapenbrott och vid häktningsframställan framgår det att åklagaren menade att: Det finns risk för att den misstänkte genom att undanröja bevis eller på något annat sätt försvårar sakens utredning.”

Pojken häktades så klart och fördes till häktet i Sollentuna. Allt verkar vara frid och fröjd men efter sex dagar på advokatens anmodan så släpptes han, efter beslut från Svea hovrätt.
Så Morgan Johansson, vad för regler är det som gäller?
Du sa när förslaget kom: “Den som grips med ett skarpladdat vapen eller en handgranat ska i princip alltid häktas och dömas till minst två års fängelse.”
Du sa vidare: “Att göra det enklare att få personer som bär på dessa vapen häktade är en kraftfull åtgärd som ökar säkerheten på våra gator.”
Så vad är det som gäller Morgan Johansson?

Stockholmspolisens gängexpert Gunnar Appelgren sade vid årsskiftet till SVT Nyheter: Det påminner om någon form av krigstillstånd.”
Detta efter att 2018 visat vara ett dödens år då 44 personer sköts ihjäl. Då över 800 skjutvapen togs i beslag och runt 300 personer häktades för grovt eller synnerligen grovt vapenbrott.
Men Morgan Johansson, trots att minimistraffen för grovt vapenbrott fördubblades och trots att grovt brott mot tillståndsplikten för explosiva varor också fördubblades från ett års fängelse till två år så släpps alltså dessa brottslingar.

Denna 16-åring dömdes för första gången sommaren 2018, då till ungdomsvård för ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Nu så släpps han trots att han hade en Kalasjnikov AK-47 i sitt sovrum, så varför släpps han då Morgan Johansson?
När Aftonbladet frågar vice chefsåklagare vid Södertörns åklagarkammare Stefan Creutz så säger han: “Det är som det är med ungdomar, det krävs synnerliga skäl för att häkta. Sen ett automatvapen hemma … det är ett väldigt allvarligt brott, grovt vapenbrott.”

Han fortsätter med: “Jag respekterar hovrätten, men jag tycker att det rimmar väldigt illa att man släpper ut någon så fort. Är man misstänkt för ett så här allvarligt brott har jag svårt att se varför det inte skulle finnas synnerliga skäl att sitta häktad.”
Och man kan väl inte annat än hålla med Stefan Creutz, det rimmar dåligt med de regler som Morgan Johansson skrutit med att ha infört. I polisförhör säger 16-åringen att han hade automatvapnet för att en person, vars namn han inte vill uppge. En person som bett honom att ”hålla” det åt honom.

16-åringen ska även sagt i förhören att han: “… egentligen inte velat förvara vapnet, men att han haft svårt att säga nej.”
Men vad är det för fel på Svea hovrätt som släpper sådana fria innan rättegången?
Är de inte villiga att berätta sanningen så skulle de heller inte komma ut från häktet.
Och Stefan Creutz är bekymrad och säger: “Risken finns att man trycker ner ännu mer saker på 16-åringar. Det kan inte riktigt vara lagstiftarens mening att det ska vara på det viset.”
Så vad kommer detta att skicka ut för signaler till denna grupp av kriminella, är det signalen att det är lätt att komma undan?

Stefan Creutz säger: “Jag tycker att det kan uppfattas så. Sen respekterar jag hovrätten och deras beslut, jag förstår deras beslut. Men jag tycker att det finns synnerliga skäl att häkta när det är så allvarlig brottslighet, även om man är 16 år. Jag tycker att det är problematiskt att det läggs ut vapen på ungdomar som sällan blir häktade.”
Den 8 januari 2018, en vecka efter att straffskärpningen gjordes, gick en då 16-årig pojke in på en pizzeria i Stockholmsförorten Rinkeby och sköt ihjäl 24-årige Hamza. I slutet av november 2018 dömdes pojken, som då hunnit fylla 17 år. Straffet för mordet blev tre års sluten ungdomsvård.

Man frågar sig vad för straff det är för ett mord och vad för signaler det sänder ut?
Jo troligen sänder detta signalen att låta ungdomar begå mord då de inte döms till de straff de skulle egentligen fått om de varit över 18 år. Ett begrepp i de kriminella kretsarna är att ”brösta en 4:a för att bli en 100-gubbe”. Det innebär att man ska ta ett straff i form av fyra års sluten ungdomsvård för att på så sätt visa sin solidaritet.
Sen kan man fråga sig vad för ansvar brottslingarnas advokater har?

För 16-åringens advokat Martin Larsson menar att hans klient knappast kan anses kunna påverka utredningen.
Han säger: “Ska man vara häktad bara för att, eller för att inte kunna påverka utredningen?
Han fortsätter med att säga: “Jag anser att man måste göra en bedömning i varje enskilt fall. Man kan inte stirra sig blind på åldern, däremot måste man se på övriga omständigheter.”
Så denne Martin Larsson menar alltså att 16-åringen inte kan påverka utredningen, men då pojken inte sagt vilken AK-47:ans ägare var så påverkar han redan då utredningen.

Och vad är det som säger att vapnet inte är hans?
Jag tycker det är rent ut ynkligt att rättsväsendet släpper ut potentiella mördare på grund av att de inte kan påverka utredningen. Likaså rycker jag rättsväsendet visar sin ynkedom när de inte dömer till ordentliga straff för sådana som begår kallblodiga mord bara för att de är yngre än 18 år.
Man kan sannerligen förstå när resten av västvärlden antingen skrattar åt oss svenska och kallar oss dumma och naiva.
För rättsväsendet är definitivt naivt till den milda graden att man kan i det närmaste kalla det dumt.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/16-aring-greps-med-ak47-slapptes-efter-sex-dagar/?fbclid=IwAR3xbhpufSwezCFqU6DnaC9ohwBa0OJeSU7fsuT60cibQcQgZI0uk1C1Nd0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *