John Gustavsson konservativ debattör: S kommer använda lågkonjunkturen för att blåsa C och L

Av | februari 2, 2019

John Gustavsson heter debattören som skrivit denna debattartikeln. Förutom att han är en konservativ debattör så är han även doktorand i nationalekonomi.
Gustavsson ställer sig frågande till om C och L har gjort en så bra överenskommelse med S och Löfven, eller det är så att Löfven när lågkonjunkturen som är på väg kommer att använda den till att dra tillbaka alla de löften som de fått för att ingå JÖK-avtalet med honom.

För mer än hälften av alla de löften som S gav är beroende på utredningar som ska göras innan dessa löften kan genomföras, så hur lätt är det då inte att om konjunkturen vänder dessa löften läggs på framtiden.
Och vad ska då C och L göra, om de i ett sådant läge försöker fälla regeringen så är dessa partier syndabockarna i alla vänsterväljares ögon. Ja, för den delen i allas ögon då inget land vill gå in i ett nyval eller extraval om det är risk för att ekonomin blir lidande.

Men detta tror inte C och L på, de tror snarare att S kommer att straffas om de fäller S, Mp-regeringen och utlöser ett hypotetiskt nyval. Men detta tror John Gustavsson inte ett dugg på, han tror att redan innan avtalet slöts hade S och Löfven tänkt på detta, och att de vet att de har ett ess i rockärmen. För Sverige är på väg in i en lågkonjunktur.
När då John Gustavsson får frågan om hur vi kan veta det?
Så svarar han med att eurozonen, som är vår viktigaste exportmarknad, har en kraftigt sviktande ekonomi. I USA ser tillväxten första kvartalet ut att bli nära noll, och handelsdispyterna kastar mörka moln över framtiden.

Kinas ekonomi visar också tecken på inbromsning. Även om vi i Sverige inte hade haft några egna strukturella problem, vilket vi har, så hade det varit så gott som omöjligt att inte dras med i fallet. Och i princip alla de större eftergifter Socialdemokraterna gav bort är antingen dyra och/eller gynnar främst de med högre inkomster. Det gör dem lätta att ta tillbaka vid händelse av lågkonjunktur.
Så John Gustavsson säger: “Jag ser framför mig hur Stefan Löfven när lågkonjunkturen slagit till håller en presskonferens där han meddelar att ”Med den rådande konjunkturen i åtanke vore det oansvarigt att sänka företagsskatten. Att låta stora företag bidra med mindre i en tid då många människor blir arbetslösa vore moraliskt vidrigt.”

Likaså kommer det att gå för de andra löftena som S genom avtalet gett C och L. För i en ny lågkonjunktur skulle rollerna bli omvända, S är det stabila status quo-alternativet, men de hemska nyliberalerna i C och L hotar att fälla deras regering och kasta in Sverige i politiskt kaos mitt under en lågkonjunktur bara för att S vägrar föra deras extrema arbetarfientliga politik… eller åtminstone är det så S kommer att framställa det, och det är så det kommer att framstå för gemene man. Dessutom kvarstår problemet att ingen regering kan få majoritet utan stöd av antingen S eller SD. Detta skapar otroliga image-problem för C och L i det fall att de skulle börja fundera på att fälla regeringen under en lågkonjunktur.

S kommer att argumentera med att ”Så ni tänker släppa in rasisterna i den politiska värmen nu? Mitt under en ekonomisk kris dessutom! Populister är ju livsfarliga när ekonomin är svag! Tänker ni verkligen göra det bara för att ni inte får ha statssubventionerade pigor?”
Med det skulle C och L framstå som småaktiga och ansvarslösa om de utlöste ett nyval under en lågkonjunktur. Socialdemokraterna kommer däremot framstå som ansvarsfulla, flexibla och i största allmänhet regeringsdugliga när de sviker de löften de gav åt C och L.

Så allt S behöver göra nu är att låta utredningarna dra ut på tiden och invänta den oundvikliga ekonomiska nedgången. C och L har spelat ut sig själva enligt John Gustavsson.
Jag kan inte annat än hålla med honom i detta. S brukar kunna hantera sina löften på det viset som han beskriver i sin debattartikel så jag skulle inte alls förundra mig ett dugg om allt han skriver i denna kommer att på ett eller annat vis slå in.
Det är inte heller första gången som C varit med om detta, för när de samarbetade med S på 1990-talet så blev de också blåsta på de flesta löften de fått av betongpartiet S.

För att läsa hela John Gustavssons debattartikel, gå in på länken nedan.

https://nyheteridag.se/debatt-s-kommer-anvanda-lagkonjunkturen-for-att-blasa-c-och-l/?fbclid=IwAR2eeP-GXKc0HYo4pigTk4rrzQ8-mVjYO_DV6CdXEcLZ4ckL4n6i_k4JU9k

En reaktion på “John Gustavsson konservativ debattör: S kommer använda lågkonjunkturen för att blåsa C och L

  1. IRMA BJÖRKLUND

    Om vi röstboskap ska tro på våra politikers löften så kan man kanske spåra ett löfte givet av Annie Lööf som orsaken till hennes omvändelse i diverse frågor! Ni minns säkert löftet om hennes högra sko? Hon har kanske hållit löftet! Hon insåg värdet som partiledare att hålla sina löften, om man ska bli betrodd! Hon valde ut skon, anrättade den och åt upp portionen! Vad hon troligen inte visste var att hon trampat i något skit, som smittade henne. Det var inte Annies fel! Hon hade ingen aaaning om att skon var förgiftad. Men nu vet hon det och kommer att försvara sig när det krävs. Syndabocken letas.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *