Det här med våldtäkter och statistik

Av | 6 februari, 2019

Jag förstår inte riktigt det här. Först skapar Sverige lagar kring våldtäkt med en bredare definition än tidigare vilket naturligtvis är bra. Tekniskt sett beror det på att man på det viset får en enhetlig grund att stå på när det gäller utmätande av straffpåföljd. Praktiskt innebär det att man kan straffa ett större antal svin.

När man sedan gör en jämförelse länder emellan och upptäcker att antalet våldtäkter i Sverige är näst högst i världen protesterar politiker högljutt och påstår att det beror på att man breddat definitionen. Vad har det med saken att göra? Ska vi när vi jämför gå tillbaka till den gamla definitionen av vad som är våldtäkt? Att ha en särskild definition när det gäller att utmäta straff och en annan definition när vi mäter oss med omvärlden?

När man skärper lagstiftningen får man också stå för det faktum att antalet våldtäkter i Sverige är näst störst världen. Vill man inte stå för det får man gå tillbaka till den gamla lagstiftningen.

Nu när vi har en så bra lagstiftning, där ett av syftena var att kunna lagföra fler våldtäktsmän än tidigare, borde väl allt vara frid och fröjd. Ja det kunde man tro men faktum är att sedan lagen skärptes har antalet friande domar sjunkit kraftigt.

De senaste åren har antalet friande domar för våldtäkt ökat till 36 procent. År 2010 var friandefrekvensen 34 procent, år 2006 var den 28 procent och år 2004 låg den på 21 procent. Efter 2010 har det inte presenterats resultatet av fler studier – om det gjorts några.

Det påstås också att ju mörkare situationen är desto färre fällande domar. Detta får kanske tas med en nypa salt.

När man studerar resultatet undrar man var feministerna och hashtag-grupperna är någonstans? Just nu råder en dånande tystnad.

Tro aldrig på politiker eller feminister, de vill inte kvinnor väl. Närmar sig någon av dessa er med välvilja, vänd och spring åt andra hållet – allt vad tygen håller.

Text: Jan-Ove Malmgren
Länk: http://www.dagensjuridik.se/2014/02/36-procent-av-atalen-valdtakt-leder-till-friande-dom
Bild: TT

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *