Tino Sanandaji: Så går det när man låter sig luras av idiotiska argumentet att vi ”måste bli fler” för att stärka välfärden.

Av | februari 6, 2019

År 2015 försäkrade Löfven att flyktingar var ”just då en liten ansträngning” men ”blir en förtjänst för samhället lite längre fram”. Nu får Örebro kommun njuta av dessa utlovade vinster, i form av chocknedskärningar i skolan.

”Örebro kommun ska spara drygt 100 miljoner på årets skolbudget.– Det beror på att staden växer och antalet elever ökar, säger Charlotta Karlsson Andersson, programdirektör barn och utbildning. Enligt kommunen fick Örebro 800 fler elever i skolan och förskolan förra året. En ökning som nu gör att pengar måste sparas…

Varför saknas pengar? Har inte skattebetalarna blivit fler när antalet skolbarn ökat?

– Jo, men intäkterna matchar inte ökningen av invånare.

Men Svante Tideman, lärare på Tullängsskolan och kommunombud för Lärarnas riksförbund, håller inte med om att det finns pengar att ta av. – Det här är katastrof, en chock för alla. Man har redan sparat in på allting annat som friluftsdagar och studiebesök”

Så går det när man låter sig luras av idiotiska argumentet att vi ”måste bli fler” för att stärka välfärden. Alla som tänke efter insåg att fler invandrare också ökar behoven. När en grupp bidrar mindre än de kostar får kommunen mindre kvar, och kan bli tvungen att skära ned.

På samma sätt är det absurt att påstå att invandring löser arbetskraftsbrist men glömma att invandring ökar efterfrågan på arbetskraft. Allt detta är fultricks att förvirra allmänheten med.

Invandring är fråga om folkökning, och vid folkökning måste man alltid räkna per capita, enligt forskning och enligt sunt förnuft. Detta är inte en abstrakt teori, det berör alla om bryr sig om barnens skola, sina föräldrars omsorg och sin egen pension.

Man kan ignorera per capita, men ingen kan inte ignorera konsekvenserna av att ignorera per capita.

Tino Sanandaji

En reaktion på “Tino Sanandaji: Så går det när man låter sig luras av idiotiska argumentet att vi ”måste bli fler” för att stärka välfärden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *