Legionellabakterier hittade i Akademiska sjukhusets nybyggda 100-hus

Av | 8 februari, 2019

Man frågar sig vad som händer med den svenska sjukvården och med sjukhusen numera?
Inte nog med att Akademiska sjukhusets byggkostnader för det så kallade 100-huset skenat iväg på grund av bland annat felbyggda våtrum, nu så har även byggnaden drabbats av legionellasmitta. Huset är inte ens öppnat, inflyttningen dit skulle påbörjats den 15 mars men nu får den skutas på framtiden.

Legionärssjuka är en allvarlig form av lunginflammation som yttrar sig i hög feber, frossa, huvudvärk och muskelsmärtor, åtföljt av torrhosta, andningssvårigheter och lungsymtom.
Den sprids via vatten och beror på för låg vattentemperatur. Den idealiska vattentemperaturen för legionellabakterien är mellan 20-45 grader och nu har Akademiska sjukhuset satt in klorsköljning och högtrycksspolning av vattenledningarna i 100-huset.

Enligt Akademiska sjukhuset så är den trolig orsak till att bakterierna fått fäste är att vattnet stått still för länge.
Mikael Köhler, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset säger i ett pressmeddelande: “Vi gör detta eftersom vi sätter patientsäkerheten främst. Det är beklagligt att vi måste frångå planeringen, men för oss är det ett självklart beslut.
Bedömningen är att det kommer att ta flera veckor att komma tillrätta med det här. I dagsläget kan vi inte ge någon prognos för när verksamheten ska kunna flytta in.”

Men nu frågar jag mig om inte en annan orsak till att legionellabakterien fått fäste kan vara att vattentemperaturen i ledningarna har varit för låg från början?
För den orsaken har det varit de fastigheter som varit smittade av just denna bakterien innan om åren. Då har det visat sig att varmvattentemperaturen varit så låg vid tappstället som 25-30 grader, alltså den ideala temperaturen för just legionellabakterietillväxt.
Så kan inte detta vara en kombination av att vattnet stått stilla länge och för låg temperatur på in-vattnet till huset?

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/legionellabakterier-hittade-i-100-huset?fbclid=IwAR3pZpkFrcVJtw5vsNxaf3LybBbEwms7d-pSu3uhVd0d2f1KpywKp4TTwv0

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *