Nuri Kino: Det var en invasion inte ett krig och inte ett uppror mot en diktator.

Av | 8 februari, 2019

Jag vet att det startade med demonstrationer, jag har förståelse för att majoritetsbefolkningen, sunniterna, ville komma till makten. Jag förstår förtryck och förföljelse och att man får nog och vill få slut på tyranni, oavsett vilken religion man tillhör.

Men jag förstår inte hur 40 000 män kan sitta i sina hem i Sverige och andra länder och bara vänta på att få åka och uttrycka sitt hat mot den fria världen. Att de är så fyllda av ondska övergår mitt förstånd. De visste ju att det var ett Kalifat de reste till, eller kampen för ett sådant i alla fall. De ville alltså åka någonstans där de får förtrycka personer som inte följer deras ideologi, kidnappa småflickor och göra dem till sexslavar, slänga homosexuella från skyskrapor …

Rukmini Callimachi jobbar på New York Times och är en av de främsta experterna på islamistisk terrorism. Hon är vid fronten nu, inbäddad med Syrian Democratic Forces som består av syrier från alla folkgrupper, kurder, araber och assyrier/syrianer. Hon har skrivit ett långt reportage om de senaste dagarnas strider och om de terrorister som gripits.

Som normalt funtad människa får jag ont i magen av att se bilderna och läsa om barnen, även ISIS-barnen, som lemlästats.

Att fanatiker som åker från Sverige och andra länder – som inte får ont i magen av att barn skadas – gripits känns bra. Hoppas att alla grips snart. Sedan kvarstår frågan: Vad ska man göra med dem? Ska de ställa inför rättegång i Syrien och Irak. Skickas till sina hemländer? Det finns inget enhetligt beslut taget i EU ännu, länderna gör olika.

Nuri Kino

https://www.nytimes.com/…/world/middleeast/isis-baghuz.html…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *