“All forskning visar att kvinnlig könsstympning skapar ett livslångt lidande”

av | 9 februari, 2019

I samband med den internationella dagen mot kvinnlig könsstympning gjorde SVT ett reportage med professor Birgitta Essén, som beskrivs som inte politiskt korrekt och som förminskar lidandet kvinnlig könsstympning vållar de offer som utsätts för denna föråldrade barbari. Man kan fundera på vad som ska förminskas och relativiseras härnäst i det dysfunktionella svenska samhället – gruppvåldtäkt, kroppsbestraffning eller kanske kvinnomord som följd till hedersvåld? Nej, lidandet för den kvinna som dödas genom att slängas ut från balkongen är inte så stort efter att hon avlidit, med Esséns logik.

Jag noterar att Essén helt utelämnar konsekvenserna för kvinnors sexliv efter att de utsatts för könsstympning. En central aspekt av könsstympning är att man vill kontrollera flickans och kvinnans sexualitet. Essén säger att hon vill “ta död på myterna och i stället lyfta forskningsbaserade fakta”. Samtidigt går hon själv vilse i just ovetenskapliga myter. Hur kan en professor strunta i 35 års forskning om könsstympningens negativa konsekvenser? Jag kontaktade därför en annan forskare, Vanja Berggren, som ger en helt annan bild. Att som Essén förminska könsstympning är respektlöst mot de utsatta, säger Berggren. Dessutom är kvinnlig könsstympning förbjudet i Sverige sedan 1982 och går helt emot Barnkonventionen.

Läs mer på Katerina Magasin. Liten men fri. Stötta gärna genom swish 0733289122, konto SEB 5206 1604 404 eller Pay Pal: info@katerinamagasin.se – tack på förhand.

“All forskning visar att kvinnlig könsstympning skapar ett livslångt lidande”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *