Expressens Karin Olsson Går till attack mot Aftonbladet och Åsa Lindeborg för uppgifter som kan fälla Peter Wolodarski i rätten

Av | 9 februari, 2019

Man frågar sig om det inte är panik nu i både DN och på Expressen efter att Aftonbladet Kultur i går publicerade graverande uppgifter om hur DN-journalisten Carlsson arbetar.
I fredags så publicerade Expressens Karin Olsson en svavelosande kulturtext där hon går till angrepp mot Mattias Göransson och Johannes Wahlström. Därför att de igår skrev Spionfabriken på Marieberg som publicerades på Aftonbladets kultur.

Göransson och Wahlström visar där i sin text uppgifter om hur DN-journalisten Carlsson arbetar. i tre olika exempel visar de att DN-journalisten Carlsson i bästa fall ägnar sig åt en försåtlig arbetsmetod där han lurar läsarna och utsätter oskyldiga för ogrundade anklagelser. Dessa uppgifterna är så allvarliga att advokat Henrik Sundström bedömer att det kan påverka rättens beslut till Wolodarskis nackdel.

Sundström säger till Nyheter Idag: “Om det går att visa att DN-journalisten satt i system att vilseleda i artiklar borde det tala till Johan Lundbergs fördel i förtalsmålet.”
Och det är tydligen inte bara Sundström som bedömer att uppgifterna i Aftonbladet kan påverka förtalsmålet till Wolodarskis nackdel, för i fredags så gick Expressens kulturchef till hårt angrepp mot både Aftonbladet och de bägge grävande författarna.

Olssons artikel är i princip endast personangrepp mot Göransson, Wahlström och ytterst Aftonbladets Åsa Lindeborg. Göransson menar att detta är talande för att Olsson saknar argument.
Han säger: “Den som inte har några sakargument brukar gå på person istället. Men det är sällan man har sett det så här genomskinligt och desperat.

En uppgift, som har starka paralleller till affärsmannen Johan Lundberg, är att Mattias Carlsson i en annan artikel ”granskade” en rysk journalist som var inbjuden på en svensk journalistkurs hos medieinstitutet Fojo. I den artikeln kunde ryssen misstänkas för någon form av spionage. Men när de grävande Göransson och Wahlström undersöker saken faller påståendena platt. Göransson berättar att Journalister i branschen har upprörts av denna omständighet.

Göransson säger: “Jag har fått väldigt många kollegor som hört av sig, undersökande journalister som har varit upprörda för en kollegas skull. Historien handlar om en kämpande kollega som verkar i en tuff arbetsmiljö som vi inte är vana vid. Han har blivit smutskastad av DN och Mattias Carlsson.”
Nyheter idag frågar: “Ni publicerar detta på Aftonbladet Kultur dagen efter att Wolodarski har förberedande förhandlingar där han stäms för grovt förtal, för en artikel som är författad av just Mattias Carlsson och som anklagar Johan Lundberg för att gå Rysslands ärenden. Är det en tillfällighet?”

Göransson svarar: “Det är det naturligtvis inte. Den här historien med Vladimirov och de två andra exempel vi tar upp i texten, har jag och Johannes jobbat med i december. Det som aktualiserade ämnet var att samma reporter och samma arbetsmetoder nu ska granskas rättsligt. Jag har tagit del av Johan Lundbergs stämning och jag ser där att det är samma försåtliga arbetsmetod.”
Nyheter Idag frågar då vidare: “Tror du Karin Olssons text ska ses som ett försvar för att hjälpa kollegerna Wolodarski och Carlsson som sitter i samma hus?”

Göransson svarar: “Jag vet inte. Men de har hittills varit helt tysta. Vi får väl se vad de hittar på själva. Jag har svårt att se Karin Olssons text som ett försvar över huvud taget eftersom det är så innehållslöst. Hon tar som sagt inte upp sakfrågan.
Att argumentera genom personangrepp underkände Aristoteles för 2300 år sedan.”

Huvudförhandlingen i förtalsmålet mot DN och Peter Wolodarski äger rum i Stockholms tingsrätt 3-4 juni. I målet yrkar affärsmannen Johan Lundberg på bland annat på en miljon kronor i skadestånd för grovt förtal, alternativt förtal, med anledning av en artikel som DN-journalisten Mattias Carlsson står bakom.

https://nyheteridag.se/expressens-karin-olsson-rasar-mot-u…/
https://spionfabriken.story.aftonbladet.se/
https://www.expressen.se/…/aftonbladet-agnar-sig-at-ren-sm…/
https://nyheteridag.se/dn-reportern-mattias-carlsson-sagas…/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *