Vattenfall ska ha tystats ned misstänkta lagbrott de begått.

Av | 9 februari, 2019

När man läser här undrar man verkligen vad det statliga Vattenfall håller på med?
Man frågar sig om cheferna i detta bolag tror att de står över både svenska och europeiska lagar?
För när anställda informerar cheferna om att det begåtts lagbrott vid upphandlingar av kraftverk, så tar inte cheferna och gör det de ska göra och meddelar om detta. Istället tystar de ner det hela och företaget försöker göra sig av med visselblåsarna.

Detta framgår i den granskning som Dagens Nyheter har gjort tillsammans med tyska Der Spiegel och nederländska NRC Handelsblad. Tidningarna har intervjuat sju visselblåsare och alla flaggar för samma sak: Det är att Vattenfall ska ha försökt göra sig av med anställda som satt ned foten mot vad de ansåg var allvarliga överträdelser mot både europeisk konkurrenslagstiftning och Vattenfalls egna etiska riktlinjer.

Dokumenten styrker det som har framkommit i intervjuerna. Det ska där framgå att anställda har larmat om att upphandlingar av gaskraftverk i Tyskland och Nederländerna verkade riggade, något som skulle kunna strida mot europeisk lag.
En av den som tidningarna talat med säger: “Jag önskar att cheferna inom Vattenfall levde som de lär.”

Ingen i Vattenfalls ledning vill ställa upp på en intervju, men de har svarat skriftligt. Svaret låter så här ”För Vattenfall är det av största vikt att företagets medarbetare känner sig uppskattade, skyddade och fria att rapportera misstänkta oegentligheter”. Men det som nu framkommit från visselblåsarna i tidningarnas undersökning har dock Vattenfall inte utrett.

Vattenfall skriver i det skriftliga svar de lämnade ”Baserat på resultaten av flera utredningar, inklusive sådana som har utförts av vår Internrevision, har Vattenfall dragit slutsatsen att inga lagöverträdelser har inträffat, och inte heller något agerande i strid med uppförandekoden. En oberoende väl ansedd revisionsbyrå har verifierat utredningarnas slutsatser och kvalitet.”

Så man frågar sig än en gång vad detta statligt ägda företag håller på med?
Man frågar sig också vad ägarna håller på med?
För tillsynen av Vattenfall och alla andra statliga företag ligger väl ändå på regeringen och riksdagen och de borde väl reagera om där kommer signaler om att visselblåsare ifrågasätter driftsledningen i de statliga företagen.

Men tydligen så lämnar regeringen som ändå borde bära ansvaret fria tyglar för detta statliga företaget.
Så än en gång vad sysslar både Vattenfall, tillsynsmyndigheten och regeringen med för något?
Vad kommer att hända om Europeiska myndigheter börjar utreda detta?
Blir det kanske så att Vattenfall blir utestängda från att göra affärer i Europa?

https://www.svt.se/nyheter/utrikes/misstankt-lagbrott-inom-vattenfall-ska-ha-tystats-ned

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *