Nattåg till Europa en utopisk miljöpartistisk dröm eller en klok satsning i dagens Sverige?

Av | 10 februari, 2019

Löfven presenterade i sin regeringsförklaring att det nu skulle inte bara satsas på snabbtåg i Sverige utan även på nattåg till kontinenten. Det ska var som i gamla dagar då de klev på i Stockholm, åt middag i bistron, för att sen lägga dig i kupén och vakna upp på kontinenten.
Men lever politikerna fortfarande i tron att det är så lätt för tåg att korsa gränserna som det var förr i tiden, innan alla säkerhetssystem infördes?

För betänk att bara trafiken mellan Malmö och Köpenhamn krävs det två separata el- och signalsystem. Sen så är inte vagnsbredden standardiserad så, på många håll i Europa är tågen smalare än i Sverige, vilket gör att de svenska vagnarna inte kommer fram. Så det blir inte lätt att genomföra detta, enligt Jakop Dalunde EU-parlamentariker för Miljöpartiet, så gäller det att bygga nya tåg som klarar de tekniska skillnaderna som finns mellan länderna.
Enligt honom är det en fråga för Trafikverket.

Men beställer man nya tåg går det att utrusta dem så man kan köra både i Tyskland och i Sverige, till exempel.
Jan Kyrk affärschef på SJ tror dock att en upphandling av trafiken kan bli mycket kostsam.
Han säger: “Det finns en del saker man måste ta tag i och förändra, men tanken är god. På långa distanser fyller nattågen en bra funktion, det ser vi inte minst i Sverige, även om en stor del av nattågsresorna i Europa ersatts av resor i snabb- och höghastighetståg.”

Där är också några andra saker som Jakop Dalunde inte tycks tänka på och det är hur det står till med det svenska järnvägsunderhållet, för om en sådan sak som nattåg ska genomföras så måste de följa tidtabellen inte bara i Sverige, utan även utomlands. För med tanke på alla förseningar svenska tåg har på grund av el och signalfel, på grund av rälsbrott och växelfel så är frågan om inte Dalunde borde arbeta för att järnvägarna fungerade klanderfritt innan alla dessa storvulna drömmar han har sätts i verket.

Där är också frågan om resenärerna vill åka nattåg istället för att flyga och komma fram på en tionde del av tiden mot vad ett nattåg tar?
För vad händer om dessa tåg behöver köra halvtomma mellan Stockholm och Hamburg, kommer där att vara någon ekonomi i det, eller blir det ytterligare en kostnad för oss skattebetalare?
Eller det är kanske inte så noga för Miljöpartiet och för Jakop Dalunde, bara hans dröm om ett fossilfritt samhälle förverkligas.

https://www.aftonbladet.se/a/XwXn5n?fbclid=IwAR2_M9BDB3rIAfl7BNej_U0Y_uC-263_f76lC0KhoPujUiZ3CengadRTIes

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *