Sexåring fotad naken på Eneskolan – föräldrarna kontaktades inte

Av | 10 februari, 2019

Deras sexåriga dotter misstänks ha utsatts för en allvarlig kränkning på Eneskolan. Enligt flickan drog högstadieelever av henne byxor och trosor och fotograferade flickan naken på underkroppen – men skolan tyckte inte att det fanns anledning att ringa flickans föräldrar.

Sannas sexåriga dotter har berättat hur hon blev fasthållen, fick byxorna och trosor avdragna i ett rum där hon ibland sitter för att slippa oljud. Där blev hon fotograferad med naken underkropp, av högstadieelever på Eneskolan i Järna, den 22 januari.

Men ingen från skolan ringde föräldrarna, föräldrarna fick veta först vid hämtning att det hade hänt något under dagen – att äldre barn dragit av dottern byxor och trosor.

– Lärarna tyckte inte att det var någon stor grej, hon hade inte varit annorlunda mot vad hon brukar, de gjorde bedömningen att det inte behövdes.

Men, min dotter var med om en allvarlig kränkning, ett övergrepp, de måste ju så klart ringa och berätta vad som har hänt, säger Sanna.

Hon berättar att dottern har en ADHD-diagnos och inte tycker om beröring. Hon kontaktade rektorn samma dag som händelsen och föräldrarna hade ett mötet med rektorn den 1 februari, en och en halv vecka senare. Dottern berättade själv att hon hade blivit fotograferad.

Vi gjorde en polisanmälan samma dag och har varit i kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för att få råd om hur vi ska hantera det här. Rektorn tyckte inte att vi skulle göra någon stor grej av det innan internutredningen var klar.

– Ingen pratade med oss om vad som hade hänt, det gjordes ingen anmälan. Det känns inte kul att skicka henne till skolan – de ger ingen förklaring till hur det kunnat hända. Hon är väldigt arg nu och har mycket känslor som vi behöver hjälp med.

På Eneskolan säger man: ”Vi arbetar systematiskt mot kränkningar”

Ida Brånn är rektor på Eneskolan och svarar inte oväntat att skolan inte kommenterar enskilda elevärenden:
– Ärendena berör endast berörda elever och deras vårdnadshavare. Skolan utreder alla kränkningar och incidenter som kommer till skolans kännedom.

Kontaktar ni vårdnadshavarna när en kränkning förekommit?
– Skolans policy är att vi alltid kontaktar vårdnadshavare och att vi utreder som har hänt, vårdnadshavare får alltid återkoppling.
– Ja, det ingår i vårt systematiska värdegrundsarbete, i det ingår flera olika delar. En del är ett systematiskt dagligt arbetet i våra klasser där vi arbetar för att såväl elever som vuxna på skolan ska behandla varandra på ett bra sätt.

Är det rimligt att det inte funnits någon vuxen med i det här rummet?
– Vi gör individuella bedömningar utifrån elevers behov och jag kan inte kommentera hur det varit i det här enskilda ärendet.

Som vanligt bortförklaringar på alla frågor. Vågar man lämna ett barn med diagnos i skolan?

Text: Jan-Ove Malmgren
Källa bakom betalvägg: https://www.lt.se/artikel/jarna/sexaring-fotad-naken-pa-eneskolan-foraldrarna-kontaktades-inte
Bild: Nellie Pilsetnek

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *