Greta Thunberg, den (inte riktigt) frivilliga miljöaktivisten?

Av | 11 februari, 2019

16-årige Greta Thunberg från Sverige firades i de tyska medierna som en engagerad miljöaktivist som är osjälviskt engagerad i att bevara miljön. Men med en titt bakom kulisserna är hela scenariot relativiserat. (Ungefär som en rökridå framför bakomliggande aktiviteter. J-O M)

En ung svenska, den 16-årige Greta Thunberg, har i flera veckor framställts som en dedikerad miljöaktivist i TV, och dominerat sidorna i den mainstream media. Hon skolkar (hon håller sig borta från skolan varje fredag ​​för att som påstås skydda miljön) och säger sig vara en företrädare för klimatförändringshysterin. Under tiden följs hennes frånvaro från skolan av studenter (de skolkar också på fredagar) i andra städer och länder. Greta, som diagnostiseras med en mil form av Aspergers syndrom, gör allt på egen hand, helt frivilligt, och utan något ekonomiskt intresse – sägs det. När man ser bakom kulisserna relativiseras dock dessa uttalanden väldigt snabbt.

Pappa Svante Thunberg är både skådespelare och manusförfattare. I Sverige har han uppträtt regelbundet i TV och har därmed fått en viss grad av erkännande. Men han är också manager för sin fru Malena Ernman, en operasångare som är välkänd i Sverige. Dessutom är pappa Svante VD för både Ernman Produktion AB och Northern Grace AB, båda börsnoterade bolag i Sverige. Båda företagen har samma adress i huvudstaden Stockholm. De båda bolagens aktier har stigit oerhört i värde sedan Greta började aktivera sig för miljön. Nyckeltalen i bolagen stiger ”vertikalt uppåt”.

Greta stöds även av det svenska initiativet »Wedonthavetime AB«. Självklart presenteras detta projekt som att det står på en rent idealistisk grund och som inte strävar efter några ekonomiska intressen. Intressant nog är även Wedonthavetime ett börsnoterat bolag i Sverige. Det är nästan onödigt att nämna att även detta bolag stigit i värde sedan det meddelat att de påtagit sig ansvar och engagemang för Greta.

Paret Svante Thunberg och Malena Ernman har dessutom skrivit en bok om Greta och hennes engagemang (“Scener ur hjärtat”), boken har blivit väldigt eftertraktad och har höga försäljningsvolymer. Hur eftertraktad skulle denna bok vara om Greta upphörde med sin aktivitet för miljön? Och hur sannolikt är det att hennes engagemang är frivilligt under alla dessa omständigheter?

Ursprunglig artikel översatt från den tyska bloggtidningen Die Freie Welt.

Att det handlar om ett cyniskt utnyttjande av ett barn som genom sitt handikapp varit lätt att manipulera är inte alls långsökt. Hade engagemanget med Greta som den som drar in pengar till pappa Svantes bolag stått på ideell grund hade vi fått höra att vinsterna i bolagen gått till behjärtansvärda ändamål. Det är nog ingen större risk. Det finns ingenting som ekar så tyst som en dånande tystnad.

Text och översättning: Jan-Ove Malmgren med benäget bistånd av Henrik Lilja
Länk: https://www.freiewelt.net/nachricht/greta-thunberg-die-nicht-ganz-freiwillige-umweltaktivistin-10077015
Bild: Facebook

En reaktion på “Greta Thunberg, den (inte riktigt) frivilliga miljöaktivisten?

  1. Leopoldo Letelier

    Greta från Chile vill de kontakta dig.
    Står gärna för att länka till med folk i Chile

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *