Varför avvaktar Morgan Johansson om att öka antalet förvaringsplatser när Migrationsverket och Polismyndigheten bedömer att de behövs?

| 11 februari, 2019

Polisen och Migrationsverket är överens om att det behövs omkring 900 stycken förvaringsplatser för utvisningsdömda som riskerar att hålla sig undan eller gömma sig helt och hållet.
Men Morgan Johansson avvaktar och säger: “Något sådant behövs säkert inte för nu har vi det lägsta antalet asylsökande på 13 år och det måste förstås vägas in en analys av hur många förvaringsplatser som behövs.

Han fortsätter sen med: “Polisen har också fått nya möjligheter att söka upp dem som uppehåller sig här illegalt, bland annat genom arbetsplatsinspektioner. Jag tror att det behövs en ny långsiktig bedömning av det framtida behovet.”
Men vad han inte vill säga är att när polisen söker upp dem som håller sig gömda och inte kan ta dem i förvar så försvinner de igen.

När Migrationsverket senare i vår öppnar förvaret i skånskan Ljungbyhed så kommer det att finnas totalt 457 platser i Sverige. Då uppfyller man det uppdrag som regeringen gett i frågan. Men enligt Migrationsverket och Polismyndigheten så är behovet av antalet platser är på en helt annan nivå. När myndigheterna gemensamt har tittat på frågan har man kommit fram till att det finns ett behov av 865 till 935 förvarsplatser platser under 2020.

Så det “krav” som regeringen gav om att det ska vara 457 platser i Sverige räcker alltså inte för det behov som finns och som säkert kommer att finnas lång tid framåt då överenskommelsen mellan S, MP, C och L öppnat upp för att återgår ni nu till en mer generös migrationspolitik. Men det tycks inte bekymra Morgan Johansson eller regeringen.
Han säger: “Vi förlänger den tillfälliga lagen i två år och tillsätter en ny parlamentarisk utredning som ser över migrationspolitiken, så det ligger minst två och ett halvt år framöver.”

Torbjörn Nyberg vid Migrationsverket medger att det minskande antalet asylanter kommer att få en viss effekt, men bedömningen av hur många platser som behövs kvarstår dock.
Han säger: “En allt större del av de personer som tas i förvar i dag har inte sin bakgrund i asylprocess, utan de tas i förvar på andra grunder för att de inte har en legaliserad vistelse i Sverige.”

Sen har Migrationsverket trots det pratats om det i flera år inte påbörjat något bygge av förvar i norra Sverige. Och i det läge som nu är kommer inte regeringen att skjuta till några medel till det då de anser detta onödigt, då de redan har det antalet platser som de vill ha. Även om nu regeringen skulle skjuta till mer medel och det skulle byggas ett förvar i Norrland så kommer detta att tar minst tre-fyra år att bygga.
Torbjörn Nyberg, förvarschef vid Migrationsverket säger: “Det går inte att bara ta vilket hus som helst. Det är i princip samma krav som gäller för ett fängelse.”

Så Morgan Johansson, varför är du och regeringen så ovillig att lyda de råden som Migrationsverket och polisen ger dig och regeringen?
Är det för att ni inte vågar på grund av att att Miljöpartiet och Centern sätter sig emot och hotar hoppa av det bräckliga regeringssamarbetet som ni har?
Är det då inte bättre att upplösa regeringen och utlysa ett extraval?

För dessa partier vill ju i det närmaste vill öppna Sveriges gränser igen så att läget som Sverige hade 2015 kommer tillbaka. Och då sannerligen kommer Sverige behöva bra många fler förvaringsplatser än de 900 som Migrationsverket och polisen vill ha nu. Då kommer det kanske att behövas 10 000-tals förvaringsplatser och tar det fyra fem år innan en enhet är färdig så kommer landet gå under långt innan ni får loss tummarna och gör något.

https://www.svt.se/…/bedomningen-behovs-900-forvarsplatser-…
https://www.svt.se/…/migrationsverket-skulle-fixa-150-nya-f…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •