Vill Lövin att landsbygden ska leva när hon menar att den gröna skatteväxlingen är tvungen att införas och att den ska drabba både fattig och rik?

Av | 11 februari, 2019

I en intervju i Agenda igår så sa Isabella Lövin att den automatiska höjningen av bensinskatten med två procent utöver konsumentprisindex ska åter införas. Detta för att hela landet måste delta för att den så kallade gröna skatteväxlingen ska kunna genomföras.
Men då kan man fråga sig om Löfvenregeringen kommer att lägga på en extraskatt på dem som bor i storstäderna och som inte har eller behöver ha bil?

För om nu denna så kallad grön skatteväxling genomför så är det de som bor på landsbygden får betala allt. Det är de som har långt till arbeten och långt till allmänna kommunikationer som får betala denna av miljöpartisternas hjärtefråga.
Då frågar man sig om de kommer att få något igen för denna merkostnad?
Jo Lövin lovar att det ska de få, ett sätt att gynna bilberoende människor på landsbygden skulle enligt henne vara att de får en större andel av skattereduktionen för bilpendlande, som idag främst riktas till storstadsregionerna.

Men då frågar jag mig om inte detta “bilpendlar-avdrag” är riktat till dem som gör arbetsresor?
Eller tänker sig Miljöpartiet utöka detta avdrag till att gälla alla som bor på landsbygden?
För om det bara kommer att gälla arbetspendling så diskriminerar Löfvenregeringen alla som inte har ett jobb, alla sjuka, alla pensionärer och alla arbetslösa.
Är det så Löfvenregeringen vill att hela Sverige ska leva?

För det är inte bara vi på Facebook som reagerar på detta även forskare och debattörer varnar för att höjd bensinskatt ökar klyftorna mellan stad och landsbygd och kan leda till missnöjesyttringar, likt Gula västarnas protester i Frankrike.
Detta är tydligen inget som biter på Lövin eller Löfvenregeringen med deras samarbetspartners i Centerpartiet och Liberalerna. De går på i ullstrumporna med det ena slaget mot landsbygden efter det andra.

När SVT intervjuar Johan Tiljö som bor i Fornåsa i Motala kommun, och där han arbetar på en bilskrot. Så hyser han farhågor att detta kommer att slå mot dem som bor på landsbygden. Att då kommer medborgarna som bor på landsbygden att få dra in på andra aktiviteter för att kompensera för de höjda bränslekostnaderna.
Han säger: ”Miljödebatten har blivit kidnappad av dem som har råd att äta ekologiskt.”

För oavsett om du har ett arbete eller ej så drabbas du, och om då du lever med en stram ekonomi som de flesta Förtida pensionärer, ålderspensionärer, sjuka eller arbetslösa gör kommer de att få dra in på något annat.
För egen del så har jag dragit ner på körningen så mycket det går. För annars så hade ekonomin redan nu blivit lidande. Att äta ute är endast ett minne blott, om man inte menar med att sitta på balkongen och äta. Att köpa kläder, ja det får bli i Röda Korsets affärer eller om man någon gång är i närheten av en klädbutik där det är rea. För att enkom köra för att handla kläder är endast ett minne från tiden innan Miljöpartiet och Centern kidnappade oss med sitt miljöprat.

Men nog om mig och åter till det Johan Tiljö sade i sin intervju, där han menar att politiken slår orättvist beroende på var man bor, och hur mycket man tjänar.
Han säger: “Man ska äta ekologiskt och köpa elbil för någon miljon, men många har inte möjlighet att göra det. Det blir en ekonomisk fråga om man ska kunna vara klimatsmart.”
En annan som är inne på samma spår är Anna Kaijser, miljö och rättviseforskare på Linköpings universitet.
Hon säger: “Jag ser att det saknas en medvetenhet om sociala rättvisor i den nya regeringsöverenskommelsen.”

Hon fortsätter med: “Det handlar om att i varje enskild åtgärd ställa frågor. Vilka grupper kan drabbas av klimatförändringen i sig, och av den tänkta åtgärden?
Hur kan vi jämna ut effekterna så att de inte slår mot redan utsatta grupper?”
Och en klimatpolitik som upplevs som orättvis kan få stora negativa effekter. Det visade sig om inte annat i Frankrike där de Gula västarnas protester just i samband med miljöskatter på bensin och diesel. Anna Kaijser ser en risk för en liknande utveckling i Sverige.

Hon säger: “Gula västarna är ett uttryck för ett missnöje med höjd bensinskatt, men även nedskärningar i välfärden. För man en politik som upplevs öka klyftorna samtidigt som bensinskatten höjs så kan det leda till missnöjesyttringar.”
Johan Tiljö i Fornåsa och för alla vi andra som inte bor i en storstadsregion handlar det om att ha råd att bo kvar på landsbygden.
Johan Tiljö säger till sist: “Miljödebatten har blivit kidnappad av dem som kan göra bra saker, de som har råd att äta ekologiskt. Det slår snett tycker jag.”

Och vad annat än att hålla med honom om detta kan man göra?
För i dagens politik är landsbygdens överlevnad inte så viktig för politikerna i regeringspartierna eller för dem som de samarbetar med. Enligt dem så är det mycket viktigare att hålla “högerkrafterna” borta från makten. Att på alla sätt och vis försvåra det för landsbygden så att storstadsregionerna slipper betala för att landsbygden ska leva.
I dessa politikers ögon är landsbygden något man besöker någon gång per år under semestern för att koppla av i, men vad dessa politiker inte förstår är att där kommer inte att vara något att koppla av i om inte landsbygden hålls levande.

https://www.svt.se/…/lovin-om-miljoskatterna-behovs-en-soci…
https://www.svt.se/…/gron-skattevaxling-kan-oka-klyftorna-d…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *