Tino Sanandaji: …vi kan redan se att S slösat bort en högkonjunktur och inte inte lärt sig ett dugg från sin misslyckade flyktingpolitik.

Av | februari 12, 2019

Migrationsminister Morgan Johansson är världsberömd för sin pålitlighet, så när han nu twittrar att invandrares arbetslöhet är löst behöver ingen längre oroa sig:

“Minns ni när olyckskorparna kraxade om att migrationen skulle leda till massarbetslöshet? Nu: arbetslösheten fortsätter att minska bland utrikes födda och ungdomar. För inrikes födda är den rekordlåg”

SR: “Arbetslösheten minskar till 7,0 procent…Om man ser till samtliga utrikes födda som har gått från arbetslöshet till jobb det senaste året, har cirka 60 procent fått en ickesubventionerad anställning…på gruppen inrikes födda visar januari-siffrorna från Arbetsförmedlingen att andelen inskrivna arbetslösa sjunkit till 3,8 procent”

När Morgan Johansson föddes hade Sverige en arbetslöshet på 2 procent, så det är oklart varför han tror att 3.8 procent är rekordlåg. Vad han kanske menar är att Socialdemokraternas förväntningar nu är rekordlåga.

Arbetslöshet bland invandrare har mycket riktigt sjunkit, men inte speciellt mycket och till stor del genom subventioner. Normalt borde subventionerad anställning *minskat* under högkonjunktur, men nu jublar man över att bara 40% är bidragsjobb som belastar samhället!

Framförallt har det sjunkit från skyhöga nivåer. Invandrares arbetslöshet är fortsatt 19 procent, och 37 procent bland växande gruppen förgymnasialt utbildade utomeuropeiska.

När Morgan Johansson föddes 1970 insåg få att arbetarrörelsen skulle komma att jubla över dessa tal och håna väljare som kallar det massarbetslöshet. Om detta inte är massarbetslöshet kan vi bara bäva om var S smärtgräns då ligger och vad de planerar för Sverige.

Notera till sist migrationsministerns trick. Ingen hävdade att invandring skapar massarbetslöshet bland sverigefödda, varningen gällde invandrarna själva, där de fortsatt råder massarbetslöshet. Nedan siffror från SCB som visar att sysselsättningsgapet trots högkonjunktur inte minskat och att invandrares arbetslöshet är fortsatt hög, det är framförallt svenskars som faller.

Sysselsättning och arbetslöshet en laggande indikatorer som normalt växer ett tag även när BNP-tillväxten avtagit. Därför kommer konjunturnedgången börja synas först om ett tag, men vi kan redan se att S slösat bort en högkonjunktur och inte inte lärt sig ett dugg från sin misslyckade flyktingpolitik.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *