Svenskt rekord i mesighet och godtrogenhet innehas ohotat av åklagare

av | 16 februari, 2019

Jag har skrivit en hel del om bilbränderna i Gävle som av åklagare vanskötts från dag ett. Sedan december förra året har över 60 bilar tänts på och ännu har ingen människa fällts. Det här är numera normen i Gävle, kanske i hela Sverige. 34 nedbrända bilar på tio dagar. Drygt tre bilar per dygn.  

Polisen kommenterar bränderna så här:

– Hittills i år har vi åkt ut på 55 händelser som varit fordonsanknutna.

Man tar in förövare till förhör och släpper dom med orden “vi hör av oss eller ni kan väl höra av er om ni har någonting att tillägga”.  

I december 2017 begärdes två män och två kvinnor häktade, misstänkta för brottslighet mot åldringar runtom i landet, bland annat i Hälsingland och Gästrikland. Men bevisen var få och det slutade med att enbart de två kvinnorna häktades.

En av kvinnorna, som då var höggravid, släpptes efter en tid till följd av sin hälsobild, enligt åklagare Christer Sammens. Så småningom släpptes också den andra kvinnan, eftersom hon inte längre ansågs vara ett hinder för utredningen.

Sedan dess har samtliga fyra varit försvunna.

– Troligtvis finns de inte i Sverige. Det här är en internationell liga som har härjat under en månads tid, säger åklagaren.

Precis, de har åkt tillbaka till Litauen och planerar nya brott i något annat land. De misstänkta är sedan tidigare dömda för stöldinriktade brott i Europa.

När de två männen och de två kvinnorna nu begärs häktade görs så i deras utevaro, i hopp om att kunna efterlysa dem internationellt.

– Om de häktas kommer de sedermera att efterlysas, och då utfärdas en europeisk arresteringsorder. Tanken är att de ska kunna påträffas och transporteras hit, säger Christer Sammens.

Åklagaren beskriver en systematiskt grov brottslighet, där äldre valts ut som offer i hopp om att komma över kontanter och värdefulla smycken i hemmet.

Det här handlar om förhärdade brottslingar som väljer ut de svagaste i samhället. Sammanlagt har de lurat och rånat 35 personer.  

Fem av målsägandena har avlidit sedan utredningen inleddes. Okänt om de avlidit av sorg och besvikelse över ett samhälle som så gruvligt svikit dem.

Men det handlar inte bara om ekonomisk skada, menar Christer Sammens.

– När äldre människor utsätts för den här typen av brottslighet blir deras grundtrygghet otroligt skadad. Mycket av egendomen har dessutom stort affektionsvärde. Det kan vara sådant man sparat, vigselringar som legat i årtionden.

I dag finns teknisk bevisning som binder alla fyra till brott, menar Christer Sammens. Fingeravtryck har säkrats i två fall. Viktigast är den telefonanalys där polisen har kunnat kartlägga hur de misstänkta rört sig under den aktuella perioden.

Så då är den stora frågan varför släppte man dem? Tror åklagaren att man kan ringa upp delinkventerna i deras hem i Litauen och be dem komma till Sverige för att delta i en rättegång? Seriöst?

Detta var ett fall. Ser det likadant ut överlag kan vi lägga ner både åklagarmyndigheten och Sveriges domstolar. Vi kan skola om poliserna till att servera kaffe och bullar och göra Mona Sahlin ansvarig för verksamheten.

Text: Jan-Ove Malmgren
Källa: https://www.gd.se/artikel/brott-straff/utlandsk-stoldliga-misstanks-for-grova-brott-mot-aldre-fyra-begars-haktade
Bild: GD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *