Tino Sanandaji: Åldrande befolkning är ingen katastrof som kommer att ruinera välfärden

av | 20 februari, 2019

SVT:s satirprogram har fått kritik för att upprepa myten att Sverige behöver hög invandring pga. åldrande befolkning. De försvar sig med inkorrekta resonemang, och eftersom många lätt blir förvirrade av demografi ska jag försöka förklara varför det var vilseledande.

Åldrande befolkning är ingen katastrof som kommer att ruinera välfärden, det är en hanterbar kostnad som sker gradvis och är inräktnad i förväg. Kontinuerliga beräkningar som Konjunkturinstutets Hållbarhetsrapport fram till år 2100 visar att välfärdsstatens finansiering väntas vara hållbart *trots* att befolkningen blir äldre.

Det är lätt att se varför genom att titta på andel i åldrar 20 till 64 i SCBs framskridningar. Andelen beräknas totalt sjunka från dagens 57 procent till 53 procent år 2100, och 53 till 50 procent bland inrikes födda. Det är således små förändringar, samtidigt som fler äldre jobbar och vi väntar ha en teknologisk produktivitetstillväxt på någon dryg procent per år.

Att befolkningen riskerar att ta slut, eller att länder “behöver” en viss antal människor eller att äldrevården inte kommer att ha personal som kan sköta om äldre utan invandring är dumheter som upprepas i syfte att vilseleda.

Det är kanske lättare om jag förklarar det i termer SVT förstår: Det är som om vi idag har 53 pizzor att dela på hundra personer, och vi i framtiden har 50 pizzor att dela på hundra personer, men det är växande science-fiction pizzor som på Back to the Future 2. Fattar ni nu? Var inte rädda, och håll er till komedi tills ni lärt er ekonomi.

Alla som försöker utmåla våra äldre som ett hot och bevis på att vi måste ha invandring, drastiskt skära välfärden eller ytterligare skära pensioner sprider falsk skrämselpropoganda.

Tino Sanandaji

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *