IS-terroristen Mubashir Qadar efter mordet i Vivalla den 3 juli 2017: “Jag borde ha fått en medalj i stället för att ni ska stå och anklaga mig för mord.”

Av | februari 23, 2019

Brottscentralen i Expressen skriver idag om Mubashir Qadar som åkte 2013 åkte från Örebro ner till Syrien där han anslöt sig till IS. När han blev svårt skadad så återvände han till Sverige. Detta var innan lagförbudet om terrorresor till Syrien hade trätt i kraft så klarade sig undan rättsligt efterspel.
Men nu står Mubashir Qadar åtalad för att ha deltagit i ett brutalt hämndmord i Vivalla i Örebro förra året.

Utredningen visar: Kvällen den 3 juli kör två beväpnade män på moped runt i Vivalla på jakt efter en man från en rivaliserande kriminell gruppering. När de finner honom skjuter de mot honom med pistol. Han besvarar elden med skott från ett automatvapen. Samtliga tre skottskadas. En av männen som tidigare suttit på mopeden försöker skadad ta sig från platsen, men han kommer inte långt innan en grupp män med koppling till den andra grupperingen hinner i kapp.

Vid ett skogsbryn inleds en utdragen och brutal dödsmisshandel inför ett stort antal vittnen. Filmklipp från händelsen, som nu utgör kärnan i åklagarens bevisning, visar hur fem aktiva gärningsmän slår med tillhyggen, sparkar och stampar mannen. En av de fem gärningsmännen är Mubashir Qadar enligt identifieringen. Enligt filmen är han beväpnad med en sax som han utdelar minst minst sju hugg med mot mannens huvud.

Mubashir Qadar lämnar också över ett automatvapen till en annan man, som riktar det mot 20-åringen. Enligt åklagaren försöker denne man skjuta, men får inte vapnet att fungera. I stället använder han vapen som ett tillhygge och slår flera slag med full kraft mot mannen.
I det första förhöret efter att Mubashir Qadar gripits, bedyrar han sin oskuld och berättar för polisen att han hjälpte och skyddade den mördade 20-åringen genom att schasa bort aggressiva personer från platsen. Han tillägger att han i Vivalla är känd som en ”fredsmäklare”.

Efter att han senare konfronteras med bilder från händelsen medger han att han har delat ut hugg med saxen, men nekar fortsatt till mord.
Han säger: “Meningen var inte att mörda mannen, utan att oskadliggöra honom till det att polisen anlände.”
När polisen i förhör frågar: “Varför hugger du mot ansiktet och huvudet?”
Så svarade Mubashir Qadar: “För att han inte ska dö, det är inte dödliga hugg, det är medvetna.”

När då polisen fortsätter fråga: “Och vad, vad är anledningen till att du hugger då?”
Så svarar Mubashir Qadar: “Att han inte ska ställa sig där upp och fortsätta sin dödsrunda, varför högg jag inte han i hjärtat eller dödliga ställen om jag vill mörda honom?”
Han anser inte att han borde straffas för sina handlingar. Utan snarare belönas.
Han säger i polisförhöret: “Jag borde ha fått en medalj i stället för att ni ska stå och anklaga mig för mord.”

Där var två personer som dog i Vivalla den 3 juli, det var den 22-åring som blev beskjuten av mopedmännen i inledningsskedet, och så var det den 20-åriga mannen som Mubashir Qadar var med om att misshandla till döds.
Detta borde visa hur farligt det är att ta tillbaka dessa IS-män och kvinnor som i IS-terrorns namn har “krigat” i Syrien och i Irak. Sverige skulle istället frånta dessa sina svenska medborgarskap och förvisa dem dit där de fört sitt “IS-krig” så dem som de “krigat” emot får utdöma de straff som de borde få. Om inte det fungerar så måste en tribun skapas så att alla blir straffade och straffade efter de brott de begått.

https://www.expressen.se/nyheter/brottscentralen/is-terroristen-vill-ha-medalj-for-att-ha-dodat-man-i-orebro/?fbclid=IwAR0SgTMs4oCzdJFIHepPFtbrVKxy9XufNRkuWYEhv9VtlzEfN7MrAtPY0_c

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *