Hur ska det gå för Socialdemokraterna om LO och fackföreningarna slutar stödja Socialdemokraterna?

Av | 26 februari, 2019

I går meddelade Kommunal att de ska sluta skänka medlemmarnas pengar till Socialdemokraterna. Idag kan man läsa i Expressen och Aftonbladet olika åsikter om detta. På Expressens ledarsida kan man läsa att det är bra för både LO-medlemmarna och väljarnas skull att banden kapas. Medan Aftonbladet menar att detta är ett skräckscenario för Socialdemokraterna. Socialdemokraternas partisekreterare Lena Rådström Braastad säger att det är bekymmersamt för Socialdemokraterna om fler fackförbund går samma väg och slutar med bidragsgivandet.

Så man kan fråga sig varför det kommer att bli bekymmersamt. Redan innan har bland annat Handels och flera andra fackförbund slutat skänka medlemmarnas pengar, så det kan bli ett problem när fler fackförbund aviserat att de funderar på att sluta bidra till Socialdemokraternas ekonomi.
Ett annat problem som Expressens ledarsidor beskriver är den krigsförklaring som Socialdemokraterna med sitt JÖK-avtal med Centern och Liberalerna gav fackföreningarna när de gav efter för stora förändringar i arbetsrätten.
Detta efter att fackförbunden bidrog med 30 miljoner kronor i bidrag och en halv miljon telefonsamtal under valkampanjen.

Expressen skriver att det inte rasar något Rosornas krig, men jag vill nog ändå säga att Socialdemokraterna har lämnat en krigsförklaring när de gjorde upp med C och L om regeringsmakten.
Sen så lämnade LO sin krigsförklaring när de bjöd in Jonas Sjöstedt till samtal i LO-borgen, så även om det inte än är öppna krigshandlingar så har båda parterna lämnat sina krigsförklaringar.
Så även om Socialdemokraterna klarar sig utan Kommunals bidrag på tre miljoner så är frågan om de klarar sig utan Kommunals väljare?

Så Socialdemokraterna har nog lite att tänka på och om fler förbund säger att de kommer att sluta med sina bidrag och säger att de slutar stödja dem så kan Löfvens maktbegär bli början till slutet för för Socialdemokratin som det statsbärande partiet i Sverige, om det vill illa för partiet kan det bli början till slutet för partiet i sin helhet. Det kan hända att det går samma väg som deras systerpartier i Holland ovh Frankrike. Det är nog inte det som Löfven hade tänkt sig när han efter förhandlingarna med C, L och Mp förklarade att de löst regeringskrisen.
Så är det inte tid nu för LO och Thorwaldsson att ta steget och lösgöra sig från Socialdemokraterna, och börja kämpa för medlemmarnas bästa istället för att gå i Socialdemokraternas ledband, och godta en politik dom är dålig för era medlemmar?

https://www.expressen.se/…/dags-for-lo-att-gora-slut-med-s…/
https://www.aftonbladet.se/a/MgV7oM

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *