Tino Sanandaji: Skillnaden med IS och kulturpersonligheter som Jan Myrdal och Ingmar Bergman är att de inte åkte ned och mördade folk.

Av | februari 28, 2019

Thomas Olsson.

Det har skapats en fånig tradition där jurister på vänsterkanten tror sig tillhöra en ovald Väktarråd med uppgift att styra Sverige och diktera vilka lagar riksdagen ska stift.

Senast är det advokat Thomas Olsson som jämför Ingmar Bergman med IS i en ologisk artikel full av argumentationsfel dränkt i pömpöst språk. Liksom med Anne Ramberg är deras paradgren att angripa M-förslag som odemokratiska, här påstår han efter en rad strawman och slirande associationer att Ulf Kristersson och Johan Forsell ”i grunden inte skiljer sig särskilt mycket från IS egen uppfattning om vi och dem”.

“Slutsatsen måste därför bli att de som vill hindra återvändarna från att komma tillbaka till Sverige företräder djupt odemokratiska åsikter som grundar sig på en bristande respekt för människovärdet och de grundläggande principer som bär upp en demokratisk rättsstat. Det utgör givetvis ett demokratiskt problem, särskilt om de uppträder som representanter för demokratin”

Vi bjuds också på relativisering: ”Att IS begått ofattbara grymheter är bortom all diskussion, men det kan finnas anledning att påminna om att grymheterna inte på något sätt är unika i mänsklighetens historia”

• Många länder förbjuder medlemskap, att gå med i en våldsam förening är en personlig handling.

• Skillnaden med IS och kulturpersonligheter som Jan Myrdal och Ingmar Bergman är att de inte åkte ned och mördade folk. (I Bergmans fall är det oklart om hans nazistsympatier är en efterhanskonstruktion av dramatiska skäl). Hade Myrdal och Bergman deltagit i folkmord skulle de också ställts inför rätta.

• M har inte avhumaniserat terrorister och jämställd de med djur, däremot har Advokatsamfundets ledning jämförde moderater med djur “Bruna råttor tittar alltför ofta upp ur sina hålor”. Att retoriskt jämföra andra med djur är vulgärt, men knappat brott mot demokratin.

• Sverige har givetvis rätt att lagstifta mot terrorism även om man själv inte förklarat krig mot IS, att påstå motsatsen är vansinnigt.

• Ingen har föreslagit att barn eller oskyldiga anhöriga ska åtalas, Olsson luras bara.

Det är en sak att varna för faktiska rättsövergrepp och en annan sak att på basis av personliga åsikt stämpla allt man ogillar som odemokratiskt. Jag är personligen mot att man tar ifrån IS medborgarskap utan föredrar andra metoder, men jag förstår skillnaden mellan min politisk uppfattning och demokratin. Låt oss ge dessa Advokater en lektion i demokratin: “All offentlig makt i Sverige utgår från folket och riksdagen är folkets främsta företrädare”

Tino Sanandaji

Läs i Svd här (olåst)…

En reaktion på “Tino Sanandaji: Skillnaden med IS och kulturpersonligheter som Jan Myrdal och Ingmar Bergman är att de inte åkte ned och mördade folk.

  1. ilona simonell

    Denna advokat och en del andra kan inte ha alla hästar hemma. Men de ser endast klirr i kassan med ju fler terrorister som kommer tillbaka desto flera klienter så staten kan pumpas på ännu mer pengar att försvara dessa svin. Har tappat förtroendet för advokat skrået, för många av de i alla fall.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *