Hovrätten dömer bilsläparna till en månads fängelse

av | 1 mars, 2019

För ett och ett halvt år sen så var där rätt stora rubriker i tidningarna om ett gäng med “ungdomar” som körde upp jämsides med gående för att fråga efter något för att sen gripa tag i den gående och släpa densamme vid sidan om bilen i flera hundra meter, i pressen kallades det för “bilsläpningar”. Detta hände alltså i augusti 2017. Två av tonåringarna dömdes av tingsrätten i Malmö i mars 2018 för dessa “bilsläpningar”.

Enligt tingsrätten så handlade det om misshandel och de två dömdes för det till skyddstillsyn och 140 timmars samhällstjänst vardera. En tredje som var med i bilen dömdes endast för två fall. Hans straff blev villkorlig dom med 60 dagsböter. Domarna överklagades till hovrätten som nu ökar straffen för de två tonåringarna så att skyddstillsynen kombineras med fängelse.

Men inte heller hovrätten tycker att det handlar om grov misshandel som åklagaren tyckte så domen om misshandel ligger kvar.
Men hur långt fängelsestraff får då “ungdomarna”?
Jo, påföljden blir en månads fängelse vardera för de två männen, medan den tredjes straff inte togs upp i förhandlingarna.
Så bara för att ingen av offren fick några allvarliga skador så menar då hovrätten att det inte är en grov gärning.

De fastslår dock att gärningsmännens agerande har varit farligt och att de båda har utsatt offren för en försvarslös och skrämmande situation.
Hovrättsrådet Bob Nilsson Hjorth säger i ett pressmeddelande att “avgörandet för om brotten ska bedömas som grov misshandel är emellertid om gärningarna har varit livsfarliga eller om gärningsmännen visat särskild hänsynslöshet eller råhet.”

Men då menar den där Bob Nilsson Hjorth att det utgör ingen fara att släpas vid sidan av en bil?
Han och de andra i hovrätten, ja även de i tingsrätten, menar då att de gärna skulle släpats vid sidan av en bil med risken att bli överkörd?
Man frågar sig verkligen om dessa domare och tingsrättsnämndemän skulle själva vilja bli utsatta för en sådant brott?

För enligt flertalet i svenska samhället så tror jag nog att de menar att en sådan händelse är livsfarlig och att det handlar om ett grovt brott. Ett brott som skulle medföra ett flerårigt fängelsestraff.
Men som vanligt visar domstolarna sin flathet i att döma ut ordentliga straff för sådana brott. Medan de kan döma dem som uttrycker sina åsikter till skyhöga påföljder.

https://www.svt.se/nyheter/…/skane/bilslaparna-far-fangelse…
https://www.svt.se/…/domda-for-bilslapningar-nu-provas-fall…
https://www.svt.se/…/lokalt/skane/han-slapades-med-bilen-20…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *