Lars Vilks. 2744: Förebildligt

Det är igång på riktigt. Den Dramatiska Statsteatern ger pjäsen ”Den humanistiska stormakten tar sig an resenärer, krigare och återvändare”. Ej ett öga kommer att vara torrt. Löfven avvisar men han brukar ändra sig. Och vi väntar förgäves på domstolsutslag och får nöja oss med nedlagda förundersökningar då misstanke om brott ej kan styrkas. Förståelse och vänliga samtal väntar, det är inte människan som är ond utan de ondskefulla krafterna som rör sig utanför den rekommenderade politiken.

Paulina Pfeiffer och Krock.

Det borde ha varit opera men en sådan finns nu i ett annat hett ämne: Vem får vara feminismens förebild? Det rör sig om en kammaropera baserad på Valerie Solanas Scum-manifest (Expressen). Recensenten är entusiastisk: ”För det finns ju så mycket som fortfarande provocerar 50 år efter att ’SCUM’ släpptes. Solanas är sinnebilden av den ”jobbiga kvinnan”: Prostituerad akademiker, psykiskt instabil, butch, en sådan som aldrig håller käften.” Jo, det är klart att när man stormar patriarkatet genom att skjuta Andy Warhol är det fortfarande en smula provokativt. Det ligger djupt naivt att dra fram denna extrema varelse som lämplig förebild. Att göra en opera på temat är i sig en helt annan sak men det förefaller som om operan är lika ensidigt ställningstagande som recensenten.

Lars Vilks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *