Ska svenska myndigheter lägger skattepengar på influensers?

| 2 mars, 2019

Gör statliga myndigheter rätt när de använder influensers till att marknadsföra myndigheterna?
Är det verkligen bra att myndigheter som polisen eller brottsoffermyndigheten gör det?
Kunde inte de pengarna som går till influensers användas på ett vettigare sätt än att hamna på konton hos sådana som Bianca Ingrosso eller dylika megastjärnor?
Polisen använde sig av en sådan i höstas, till ett pris av 350 000 kronor eller 15 000 kronor per Instagram-inlägg för att göra reklam för polisutbildningen.

Lena Glennert kommunikationsstrateg på polisen säger att målgruppen är 18-35 åringar och att myndigheten behövde titta på olika sätt att nå den gruppen.
För att få tips så vände polisen sig till försäkringskassan som använt sig av så kallad ” influencer markrting”.
Myndigheten tog också hjälp av influenser marketing-byrån Cure media, som Systembolaget använt sig av i sin
”Antilangningskampanj”.

Inte för att jag vet så mycket om dessa kampanjer har gjort så mycket nytta, men jag tycker att våra skattepengar allt kunde användas på ett bättre sätt än att föda en grupp med människor som många gånger har åsikter som merparten av svenskarna inte håller med om.
En myndighet som hade förnuftet att inte använda sig av influensers är Arbetsförmedlingen där marknadschefen Konstantinos Irina som säger att de inte tycker det är lämpligt att använda sig sv influensers av en myndighet.

Och polisens kampanj har väckt debatt, där Aftonbladets Natalia Kazmierska ifrågasatte om polisens pengar ska gå till ”glassiga kändisminglare och Instagramstjärnor. Medan andra säger att det marknadsföringstänket ”piggar upp”.
Jonas Colliander forskare inom marknadsföring och sociala medier säger att det inte är något konstigt att även myndigheter använder sig av influenser i reklamsyfte.
Han säger: ”om man ska spendera statliga pengar på kommunikation så är det väl klokt att investera där de gör mest nytta.”

Men gör de mest nytta hos influenser är frågan?
Jag ifrågasätter det i alla fall och frågar varför inte myndigheterna själva kan annonsera istället för att lägga en massa pengar på dessa lyxlirare och Instagramstjärnorna?
I länder som Australien har regeringen infört ett totalstopp för att använda sociala medie-stjärnor i kampanjer för statliga myndigheter. Men här i Sverige menar många av dessa debattörer att det är okej att använda sig av dessa så länge de inte bryter mot myndighetens värdegrund.

Men om dessa influensers bryter mot vad landets medborgare vill verkar inte vara så noga enligt dessa debattörer. Att de slösar med våra skattemedel verkar inte beröra dem det minsta.
Enligt mig är det hög tid att riksdagen säger ifrån och följer Australiens exempel och förbjuder statliga myndigheter att använda sig av influensers, för annonsera kan de göra på annat vis.

https://www.svt.se/…/statliga-myndigheter-lagger-skattepeng…
https://www.svt.se/…/polisen-anlitade-influencers-for-att-g…
https://www.curemedia.se/systembolaget/
https://www.breakit.se/…/arbetsformedlingen-tar-hjalp-av-in…
https://www.aftonbladet.se/…/polisen-krisar–tar-hjalp-av-i…
https://www.prweek.com/…/australia-bans-use-influencers-gov…

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *