Liberal riksdagspolitiker hyr sin makes bostadsrätt i Stockholm utan bostadsföreningens vetskap

av | 4 mars, 2019

Idag kan man läsa om riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl Liberalerna som hyr en övernattningslägenhet i Stockholm. Ja, säger säkert många, det gör väl alla riksdagsledamöter som inte är skrivna i Stockholm. Men detta har en liten twist, hon hyr nämligen lägenheten av sin make och tar ut högsta ersättning för den av riksdagsförvaltningen.
Hon tar alltså ut 8 600 kronor i månaden för att betala den hyran hon betalar till sin man som är på 13 000 kronor per månad.

Enligt Aftonbladet ligger avgiften för bostadsrätten för tvåor i samma trappuppgång på cirka 2 500 kronor i månaden, Det är alltså 10 500 kronor mindre än vad L-ledamoten betalar sin make.
Hon försvarar sin handling med: “Jag vet faktiskt inte vad avgiften är. Jag har ett andrahandskontrakt och där har vi en marknadshyra som är 13 000 kronor.”
Nu kommer dock nästa twist i bostadsaffären och det är att enligt styrelseordföranden i den aktuella föreningen finns inte heller något tillstånd för andrahandsuthyrning.

Så Svenska skattebetalare har sedan 2017 betalt hennes boende med drygt 103 000 kronor per år. Emma Carlsson Löfdahls make köpte lägenheten 2013 för cirka tre miljoner kronor enligt Aftonbladet. Så efter att han har betalat bostadens månadsavgift och räntekostnader blir det minst 3 500 kronor över i månaden av andrahandshyran som maken kan stoppa i egen ficka.
Så vad ska man säga om detta, även om inget är i lagens mening olagligt så är det väl ändå moraliskt fel.

Även om Emma Carlsson Löfdahl försöker att förklara det hela med att hon och maken har ”väldigt separerade ekonomier” och att både riksdagen och bostadsrättsföreningen har godkänt upplägget så sticker detta i ögonen på oss “vanliga medborgare”. När då Emma Carlsson Löfdahl säger att bostadsrättsföreningen har godkänt detta, att hon har ett muntligt godkännande så får hon mothugg av bostadsrättsföreningens ordförande och ytterligare en styrelsemedlem.

De säger: “Vi ger inte tillstånd muntligt, vi ger bara skriftligt.”
Nu ska enligt ordföranden föreningen agera mot andrahandsuthyrningen.
Emma Carlsson Löfdahl uppger senare i ett mejl att det inte behövs något tillstånd: “När min make köpte lägenheten frågade han styrelsen om jag kunde bo där. De svarade då att det inte behövs tillstånd för make/maka därav att han inte har något skriftligt på det”.
Men att inte make/maka behöver ha något skriftlig tillstånd beror väl på att i normalfallet hyr de inte av varandra.

Hittills har riksdagsförvaltningen betalat ut ersättningar på 463 760 kronor för L-toppens övernattningslägenhet. Och kommer hon fortsätta hyra den själv under hela mandatperioden kommer skattebetalarna sammanlagt ha fått stå för drygt 830 000 kronor sedan 2013.
Det är inte någon liten vinst som Emma Carlsson Löfdahl make då kommer att kunna stoppa i egen ficka. Detta blir om maken får behålla lägenheten när bostadsrättsföreningen utrett andrahandsuthyrningen, för riskerna finns väl att de säger att maken inte följt reglerna och att han blir av med lägenheten. Men det återstår att se, jag tror inte detta är det sista vi hör om denna affären.

https://www.expressen.se/…/l-toppen-hyr-sin-makes-bostads…/…
https://www.aftonbladet.se/…/l-topp-hyr-makens-bostadsratt-…
https://www.aftonbladet.se/…/foreningen-ingen-aning-om-att-…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *