Instagram tar bort satirvideon som Svenska Nyheter lagt in på sitt konto efter hot och hatstorm

Av | mars 5, 2019

Nu faller Instagram till föga över opinionens raseri och mordhotande och tar bort IS-rappen som humorprogrammet Svenska Nyheter lade ut på sitt Instagramkonto och som de sände i programmet i fredags.
Det tog inte lång tid efter att inlägget lagts ut innan kommentarsfältet till inlägg på var fullt med hat och mordhot mot videons upphovsmän. Detta ledde till att kommentarsfältet stängdes ner av SVT.

Men det räckte inte, anmälningarna om inslaget haglade in till Instagram och de tog bort inlägget, då de menade att videon spred en negativ bild av muslimer och islam.
Flera Instagramanvändare uppmanade alla muslimer att anmäla klippet.
Svenska Nyheter-redaktionen skriver själva som respons till kritiken att: ”Vårt syfte var att driva med svenska politikers handlingsförlamning i relation till IS och våldsbejakande islamism.”

De fortsätter med att skriva: ”Satir är till sin natur gränslös, ibland smaklös och provocerande. Nu var inte detta generell islamkritik, men det är viktigt att förstå att inte heller religiösa symboler eller idéer går fria från satir i en sekulär demokrati.”
Däremot så har inte Facebook och Youtube fallit till föga än utan klippet ligger fortfarande på dessa sidor.
Även SVT:s programdirektör Jan Helin har kommenterat kritiken mot klippet med att: “Som journalist skulle jag varit mycket uppmärksam på i vems intresse denna ”kritik” formuleras och sprids. Mindre fokuserad på hur SVT kommenterar den.”

Men nu kan man ju fråga sig vilka det var som skrev hatiska inlägg om denna satiren?
Vilka var det som dödshotade upphovsmännen?
För SVT brukar inte hymla med om de fått hot från “högerextrema” eller från dem som de anser vara “högerextrema”.
Så varför är de så tysta om dem som hotat nu?
Kan det vara så att dessa hot kommer från de “goda vänsterkrafterna”, eller kommer dessa hot från de stackars islamisterna som SVT ynkar för så mycket?

Jan Helin vill däremot inte ge några synpunkter på Instagrams hantering när de tog bort inlägget. Han ger heller inget besked om där har riktats några hot mot redaktionen.
Det är inte första gången som som kritik riktats mot Svenska Nyheter. Förra gången var det då programmet sände en fejkad informationsfilm riktad till kinesiska turister, vilket gjorde att kinesiska ambassaden blev rasande och anklagade SVT för rasism och sinofobi.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svenska-nyheters-is-video-tas-bort-fran-instagram

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *