Boendekravet på Helsingborgshems nya boendekoncept, 70-plussare ska umgås med ensamkommande

av | 7 mars, 2019

Helsingborgshem har ett nytt boendekoncept på gång, det är en ny form av kollektivboende. “SällBo” heter det och för att få ett hyreskontrakt i de 51 lägenheterna som det handlar om så ska du antingen vara 70+ år eller så vara max 25 år. Den senare gruppen ska hälften vara vara ensamkommande med uppehållstillstånd. Enligt Helsingborgshems affärsutvecklare Anna Olsson, så är målet att locka de boende ut från sina lägenheter och aktivera de ytor som finns på boendet. Grannar ska tvingas umgås med varandra minst två timmar i veckan, allt för att underlätta integrationen.

Men när frågan ställs om vad som händer om en hyresgäst inte har lust att leva upp till umgängeskravet så har Anna Olsson inget svar på detta.
Hon säger: “Det har inte Helsingborgshem tänkt på.”
Hon fortsätter med: “Vår erfarenhet är att det brukar lösas av sig själv. Vi har haft intervjuer med alla som kommer att flytta in, och då även informerat om vad som gäller. De som söker sig till den här typen av boende är i regel positiva till gemensamma aktiviteter med sina grannar, och vi har märkt att hyresgäster som inte gillar kollektiva boendelösningar ofta flyttar till en vanlig hyreslägenhet istället.”

Helsingborgshem frångår också med denna boendeform köpoängen som annars avgör vem som får flytta in. lägenheterna tilldelas istället utifrån intresseanmälan och personliga intervjuer. De intervjuerna ska karaktärsdrag som nyfikenhet att vilja lära sig nya saker premieras. Samt att de ska vilja umgås med ungdomar och ensamkommande med uppehållstillstånd. Att de vill vara med om ett integrationsprojekt i kommunal regi.
Ja allt ser väl bra ut på papperet men hur kommer det att gå i verkligheten om ungdomarna för liv och lever ungdomsliv?

Ja, jag tillhör inte någon av grupperna men jag hoppas att inte Helsingborgshem tagit sig vatten över huvudet för om det är ett projekt så har de ansvar för att hålla lägenheter i reserv om det händer något, om där blir oroligt och någon vill flytta från detta experimentboende.
Men som sagt var framtiden får utvisa om Anna Olssons ord om “att det brukar ordna sig” stämmer.
Annars så kan de få en knivig nöt att knäcka, det är en sak som är säker.

https://nyheteridag.se/boendekravet-70-plussare-ska-umgas-…/
https://www.metro.se/…/boendekravet-umg%C3%A5s-med-grannarn…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *