Miljonstöd till konst för mask och svamp, hur tänker Konstnärsnämnden?

av | 7 mars, 2019

Man frågar sig verkligen om där är någon förståndig människa på statliga Konstnärsnämnden?
För hade där varit det så borde de stoppa utbetalningen på
1 030 000 kronor till ett konstnärsprojekt för konst “För fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar” som Mats Caldeborg och hustrun Katrin Zackrisson Caldeborg tänker genomföra i ”Kulturbryggan:s” regi. Det är dock inte första gången som Mats Caldeborg fått pengar från statliga Konstnärsnämnden, han fick 1997 ett långtidsstipendium av Konstnärsnämnden och han har genom åren blivit något av en expert på att få kontrakt på diverse offentliga konstprojekt, så kallade enprocentsutsmyckningar. Det handlar om att en procent av budgeten för en ny offentlig byggnad ska avsättas för konstnärlig utsmyckning.

Man ställer sig verkligen undrande om verkligen inte våra skattepengar kan användas på ett mer vettigt sätt än till konst och till konst som är ämnad åt fåglar, humlor, skalbaggar, maskar och svampar.
När man läser ”Kulturbryggan:s” beslut så blir man inte ett dugg klokare, läs själva detta: ”Här är naturens mindre invånare – som projekttiteln antyder – inte de avbildade, utan mottagare av konsten. Projektet ska bjuda in fyra konstnärer med uppgift att göra konst där dessa livsformer är mottagare och mål för den konstnärliga insatsen. Fråga sig vad som är stort och vad som är litet, vad som är upp och vad som är ned, vad som är gult eller blått. Här måste man också fråga sig, inte bara vad konst är, utan om konst finns överhuvudtaget.”

När man sen läser vad Sveriges före detta kulturminister Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke säger: “Jag ska inte tycka något om det,”
Då så ställer man sig verkligen om det är så hon hanterade våra skattepengar?
För även om konst kan vara viktigt i våra liv så frågar i alla fall jag mig om en mask eller en svamp eller för den delen en humla eller en skalbagge bryr sig om ett konstverk?
Och finns där inte viktigare saker att lägga skattemedlen på, såsom LSS, sjukvården, polisen, räddningsvärnet eller något som är samhällsnyttigt?
Men tydligt så är konst för Maskar, svamp och skalbaggar viktigare än människor i dagens läge.

Mats Caldeborg har som sagt var “utsmyckat” diverse offentliga byggnader, bland annat ett gruppboende i Skellefteå där han fick 90 000 kronor för att “gjuta en skulptur i brons ”En liten berättelse om en levnad” som anspelar till platsen det vill säga att den har en viss idémässig koppling till kyrkstadens bebyggelse och de berättelser som byggnaderna bär i sina skal.”
Han har även offentliga verk i Örebro, Östersund och i Kumla och flera andra städer. Föremålet i Kumla är stålrör med figurer på. (Se foto i Nyheter Idags artikel.)
Men man frågar sig om inte offentlig ska vara till människors välbefinnande, speciellt när det är de som betalar för konsten?

Jag är som sagt var ingen konstnär och ingen konstnärssjäl, och jag vill inte att konsten ska förbjudas eller så, men jag menar att när regeringen skär ner på så många utgiftsområden såsom LSS och andra livsavgörande saker för människor, så borde de vara väldigt försiktiga med att slänga ut skattepengar på konstprojekt som nog bara de mest konstkännande medborgarna uppskattar. De borde vara försiktiga med att slösa bort skattemedel på utsmyckningar när människor dör i vårdköer, när patienter får lida bara för att där inte finns medel till att hjälpa dem.
Allt handlar om prioriteringar som de som sköter statens finanser måste göra. Och för min del så går alltid människan välbefinnande först.

https://nyheteridag.se/en-miljon-skattekronor-till-konst-f…/
https://www.expressen.se/…/miljonstod-till-konst-for-mask-…/

En reaktion på “Miljonstöd till konst för mask och svamp, hur tänker Konstnärsnämnden?

 1. Patria Amissa

  Jag tycker detta är för härligt. Tänk vilka små konstverk man måste utforma och dessutom sådana som uppfattas av t ex fasettögon och deras unika färgskala. För daggmaskar måste det bli någon form av materialistisk konst som de kan känna på, eftersom de är blinda. Jag kan tänka mig följande händelseutveckling:

  Får man gissa räcker inte 1 MSEK till att tillfredsställa alla insekter varför man säkert kommer att söka utökat anslag under 2019. När studien är klar, sådär 2025, nu med ett årligt anslag om sådär 15 MSEK, kunde man ju gå ned en nivå till att inbegripa kvalster och bakterier. Då blir konstverken så utmanande små att de bör gå att motivera bildandet av ett forskningscentrum, förslagsvis ”Konstfuck”, som syftar till att förgylla tillvaron för de allra minsta och mest förtryckta i vårt samhälle.

  Gemensam nämnare för alla konstverk bör vara att de inte signeras av konstnären; istället märks de med texten ”Alla är lika mycket värda”. En sådan konsekvent och synnerligen kraftfull åtgärd torde leda till avsevärda förbättringar i de minstas värld och leda till en radikal attitydsförbättring; rentav ett paradigmskifte. Det närmast självklara utfallet är att en gemensam värdegrund utkristalliseras. Väl där finns ju inga begränsningar för vilka utmaningar de allra minsta kan ta sig an. Riktlinjer för efterföljande specialanpassad vidareutbildning, där språkutbildningen kanske ses som den största utmaningen, bör skyndsamt stakas ut.

  Om det, mot förmodan, skulle finnas grupper (t ex larvmördare och brun barkborre) som inte förstår vikten av en gemensam, likriktad värdegrund finns det ju trots allt radar…

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *