Tino Sanandaji: Läs och låt er inspireras av lite Old school norrländsk arbetsmoral

av | 7 mars, 2019

Assar Lindbeck råder unga forskare att vara originella: ”Man måste våga chansa ibland”.
Bild:
Martin Stenmark

Legendariska Assar Lindbeck är en av inte bara Sveriges utan världens mest framstående nationalekonomer, tippad till ekonomipriset, ordförande i nobelkommittén, först svensk utländsk hedersmedlem av American Economic Association, bakom Lindbeckkomissionen osv osv.

När professorn med blytunga meriter påpekade invandringens kostnad slutade media citera honom för att föra fram en ändlösa parad av pizzaekonomer, influeners, komiker, fejkhistoriker, fejkforskare utan examen och andra pajasar som låtsades vara experter och lura de som inte begrepp bättre.

Forskning & Framsteg intervjuar professorn vars egen person är en empirisk observation om ekonomin. Domedagsvarningar om att äldre hotar ekonomin bortser från att de är friskare än någonsin och genom ackumulerad kunskap i många fall mer produktiva än de unga. Assar Lindbeck är 89 år men producerar ny världsledande forskning och är samtidigt aktuell med sin tredje konstutställning på Galleri Svenska bilder med sina tavlor (!). Läs och låt er inspireras av lite Old school norrländsk arbetsmoral:

”Ett normlöst samhälle skulle vara ruskigt”

Han disputerade för över 55 år sedan, och har varit professor i över ett halvt sekel. I dag, 89 år gammal, publicerar han sig fortfarande för fullt. Möt Assar Lindbeck – i ett samtal om bland annat hur normer och incitament måste samverka för att samhället ska fungera.

Jodå, han är fortfarande igång. I full fart. Vi möts på Institutet för Näringslivsforskning i Stockholm där han arbetar två dagar i veckan. De andra tre dagarna är han på Stockholms universitet. Blicken är klar, handslaget fast och leendet ligger inte långt borta när vi pratar. Vi träffas för ett samtal om normer och incitament. Och hans liv som forskare…

– Som jag ser det har varje stat rätt att bestämma över sina gränser. Man bör ha en reglerad migration. Många blandar ihop öppenhet för kapital, varor och tjänster med öppenhet för människor. Det är inte samma sak! Jag menar att Angela Merkel och Fredrik Reinfeldt har varit mycket naiva. De saknade föreställningsförmåga om vad en nästan oreglerad migration kan leda till – som under hösten 2015, säger han och påpekar att man givetvis bör göra så mycket man kan för att hjälpa flyktingar.

– Men hur hjälper vi bäst? Genom att ge nära nog svensk levnadsstandard till ett par hundratusen människor i en värld med över 60 miljoner flyktingar? Vore det inte bättre att lägga dessa resurser – många miljarder kronor – på att hjälpa miljontals människor på plats? Där har Sverigedemokraterna enligt min mening haft rätt hela tiden. Man måste hela tiden fråga sig vad som är den mest effektiva hjälpen.”

Tino Sanandaji

Läs artikel här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *