Nya larm från Nya Karolinska sjukhuset! Vad håller sjukhuset på med?

av | 8 mars, 2019

Larm efter larm kommer från sjukvården numera men detta larm från Nya Karolinska sjukhuset slår nog alla rekord.
För vilken har väl hört talas om att kirurger i modern sjukvård få in smutsiga instrument i operationssalen?
Att sådana saker kan förekomma i krigszoner eller om det är under katastrofsituationer, det är förståeligt men att det händer när det är planerade operationer är inte acceptabelt.
Det är inte heller acceptabelt att detta har förekommit i månader utan att sjukhusledningen reagerat eller gjort något år det.

Att inte sjukhusledningen tagit tag i detta trots att de vetat om problemen under så lång tid, är inte bara oacceptabelt det är en skandal av stora mått. Att de sen skyller på personalbrist på steriliseringsavdelningen som drivs i Karolinska sjukhusets regi är enligt mig bara en ynklig bortförklaring.
Ett sjukhus som dessutom är ett universitetssjukhus får inte sådana saker förekomma och man frågar sig verkligen om sjukhuset ska få vara ett universitetssjukhus?
För är inte kontrollen bättre än vad den verkar vara så är frågan om inte sjukhuset borde stängas helt och hållet tills problemen är avhjälpta.

För vilken person skulle vilja åka in på ett sådant sjukhus med en allvarlig kanske livshotande skada för att när man rullas in i operationssalen bara för att få vända om igen för de inte har några rena operationsverktyg?
Är detta något som man kan vänta sig av ett nybyggt sjukhus som har kostat många miljarder att bygga?
Jag skulle vilja säga att det inte bara är sjukhusledningen som har många frågor att svara på, utan det gäller även den politiska sjukvårdsstyrelsen i Stockholm som har många frågetecken att räta ut, och det gäller inte bara den ledning som sitter nu utan även den som satt förra mandatperioden.

Att sen det är på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av det Nya Karolinska universitetssjukhuset gör inte saken mindre allvarlig, det förvärrar problemen än mer enligt mig då det rör sig om barn och då barn som har nedsatt försvar för allvarligare sjukdomar. Och att sjukhuset behövt väcka barn efter de blivit sövda för att sen söva dem igen någon dag efteråt medför bara mer obehag och skräck för en ofta okänd situation. Det kan också medföra rädsla för sprutor och för sjukvård som i värsta fall kan vara livet ut.
Är det sådant ett nybyggt sjukhus vill bli känt för?

Är det så Astrid Lindgrens barnsjukhus ska förmedlas i fortsättningen?
Nä som jag skrev innan, både sjukhusledningen och sjukvårdspolitikerna har ett digert arbete framför sig nu för att återskapa Nya Karolinska sjukhuset och Astrid Lindgrens barnsjukhus renommé, för den har fått en riktig törn med detta och med allt annat som har hänt på sjukhuset de senaste åren. Det kan komma att ta tid att bygga upp det anseendet som sjukhuset hade innan och riskerna är att om något mer händer på sjukhuset så kan anseendet kanske aldrig mer kunna bygga upp igen.

https://www.aftonbladet.se/a/7lE3zK…
https://www.aftonbladet.se/…/nks-bekraftar-blod-och-vavnad-…
https://omni.se/kirurger-pa-barnsjukhus-far-smutsi…/a/jP6v9w

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *