Direktör levde lyxliv, för svenska bidragsmiljoner i 20 år

av | 10 mars, 2019

Läser att under 20 år har statliga Sida använt sig av International Center for Trade and Sustainable Development (ICTSD) i Genève. Det är en organisation som producerade rapporter om handel och hållbar utveckling, men nu är det nog slut med det efter att en intern brittisk rapport avslöjat allvarliga ekonomiska missförhållanden i organisationen.

Sida har under de 20 åren har ICTSD fått runt 200 miljoner i bidrag från Sida.
Men vad har pengarna används till kan man fråga?
Jo, direktören Ricardo Meléndez-Ortiz har levt lyxliv, han har lyft en lön på 5 miljoner kronor om året och betalat för resor och semestrar med organisationens kreditkort.

Den brittiska rapporten visade också att Ricardo Meléndez-Ortiz anställt släktingar, tagit ut privatlån ur ICTSD:s kassa och fått årliga bidrag till avgifterna för sina barns privatskolor.
Vad beträffar internrevisionen så ägnade organisationen mindre än en timme åt den vart år, enligt rapporten.
Men har statliga Sida märkt något, har de varit medvetna om bidragsmissbruket?

På den frågan kan man säga ett klart NEJ ! De har inte haft en aning om detta.
Och när Kerstin Jonsson Cissé, chef för enheten för global hållbar ekonomisk utveckling på Sida får frågan så svarar hon: “Vi har finansierat från starten 1996, men kände inte till att det var misskötsel under så många år. Det har inte gått att utläsa av våra revisionsrapporter.”

Först efter den brittiska rapporten kom 2018 så stoppade Sida utbetalningarna till organisationen.
Men då kan man inte annat än fråga sig vad de håller på med på Sida?
Har de inte någon som granskar dem de samarbetar med, eller är de så naiva att de tror på allt som står i en revision som inte tar en timme att framställa?

Nu kan man säga att Sida inte är de enda som använt sig av ICTSD. Även Storbritannien, Nederländerna och Danmark har varit huvudgivare till organisationen, så Svenska Sida är i gott sällskap att blivit grundlurade.
Men man frågar sig ändå hur det har gått till, för ICTSD har dock hållit på i 20 år, och någon gång innan fjolåret måste där varit någon som blivit misstänksam?

Eller är det så att när det gäller bidrag så är alla länder precis lika naiva i sin tro att ingen lurar till sig pengar från den kassan?
Ja, man kan inte säga annat än Ricardo Meléndez-Ortiz med familj och släkt har haft ett lukrativt företagskoncept och att de säkert tjänat så bra med pengar att de kan dra sig tillbaka och fortsätta leva ett gott liv på pengar som skulle gå till fattiga i utvecklingsländer.

https://www.svd.se/direktor-levde-lyxliv–for-svenska-skatt…
https://www.aftonbladet.se/…/levde-lyxliv-for-svenska-bidra…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *