“Vad fan får vi på landet för våra skattepengar” det kan man fråga sig från norr till syd, från öst till väst om man bor på landsbygden.

Av | mars 12, 2019

Vad fan får vi på landet för våra skattepengar frågar sig riksdagsledamot Helena Lindahl centerpartiet och Maria Kristoffersson centerpartistisk regionpolitiker i Vilhelmina för centern. Detta efter att en 74-årig kvinna utanför Vilhelmina med en krossad höftkula fick vänta i tre och en halv timma på ambulans. Men sanningen ser ännu värre ut, kvinnan kunde fått väntat ännu längre om hon hade haft oturen att bo vid någon av de enskilda vägarna som inte längre har snöröjning.
Eller om kvinnan haft oturen att bli utsatts för grov brottslighet, då hade hon kunnat få vänta ännu längre.

Då hade hon kanske fått vänta som handlaren i Klimpfjäll fick göra, då inbrottstjuvar försvann med 200 000 kronor som butiken hanterade åt sig själva och föreningar i samhället. Då dröjde det tio timmar innan polisen kom.
För i Lappland så är sträckorna långa och poliserna få, på vardagskvällar och nätter i region södra Lappland finns det inte mer än en patrull på 30 000 innevånare och på en yta lika stor som Danmark. Men det är inte bra i Lappland som det tar tid för ambulans eller polis att rycka ut. Även i andra delar av landet tar det tid om de överhuvudtaget rycker ut.

För det kan vara som för bilisten som jag skrev om igår, den familjen som fick en sten kastad mor sin bil när de körde på
E 4:an, då brydde sig inte polisen ens att rycka ut då de fick reda på att familjen inte var skadad, och detta var ändå en händelse som inträffade i Skåne. Så är det även med ambulansen i Skåne, endast inom Malmö och Staffanstorp uppnår de målen i övriga delarna så kommer bara 45-70 procent av ambulanserna inom målet som region Skåne har sagt. Visserligen ligger det långt ifrån de utryckningstider som det är i Lappland och i de andra glesbefolkade delarna i Sverige, men det är långt ifrån tillfredsställande.

Så även en sörlänning som jag, som bor i ett litet samhälle i Skåne kan skriva på det som debattörerna skriver, “Vad fan får vi på landet för våra skattepengar”.
För vad får vi?
Jo, dålig service, långt till kommunens service, dåligt med läkare, dåliga kommunikationer och dåliga vägar. Däremot får vi betala för den service vi knappt får, vi får betala höga bensinskatter och en massa andra saker som tillkommer när man inte bor centralt utan behöver använda bilen för att ta sig fram. Avstånd och sådant är inte i jämförelse med Lappland.

Men en sak är nog densamma och det är servicegraden mellan landsbygden i Skåne och i Lappland, den är precis lika dålig och skatterna är nästan lika höga.
För rikspolitikerna varken ser eller hör oss, de ser och hör bara dem som bor i storstäderna, de som är mest högljudda, de som har chansen att demonstrera sitt missnöje så att medierna ser och hör dem. För vad gör det för nytta att vi på landsbygden demonstrerar, där är ingen mer än våra nära och kära som hör och ser oss. Där är inga mainstreammedier som följer oss. På sin tur kan det vara en lokaltidning som skriver någon rad, om där är någon sådan kvar.

Nä, vare sig vi bor i norr eller söder, öster eller väster, bor vi på landsbygden så bryr sig inte rikspolitikerna om oss, vi är den stora massan men vi får aldrig höras då vi just bor på landsbygden och då kan åsidosättas för att vi inte har en chans att få göra oss hörda.
Det är endast en gång vart fjärde år som politikerna bryr sig, och då lovas det guld och gröna skogar, men när vi stoppat ner våra valsedlar i kuverten och när politikerna fått sina röster då är våra röster inget värda längre, då ska vi vara goda medborgare och bara betala.
Så “vad fan får vi för våra skattepengar” det är en utomordentlig fråga att ställa sig?

https://www.aftonbladet.se/a/KvOWjo?fbclid=IwAR0j1W2RsY2Y6E8L2OOT-Na1WU4CO9sbvnXZCbGWCM2JKDN4wMF22uDaRNA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *