Det bästa råd man kan ge Ulf Kristersson är sannolikt, för att använda hans eget favorituttryck, att lämna över taktpinnen till en vuxen i rummet.

Av | mars 14, 2019

Mats Green, ordförande i Moderaternas eftervalsanalysgrupp.

Moderaterna sköt sig i foten flera gånger och klarade inte av att visa väljarna vad en röst på dem skulle leda till. Det visar partiets eftervalsanalys efter att M fått det sämsta valresultatet på 16 år, skriver Aftonbladet.

Dessutom riktar M en känga till C om att ha minskat M:s chanser till ett bra val genom att göra upp med den rödgröna regeringen om ensamkommande unga.

Det är lite typiskt Ulf Kristersson det här, att skylla sina egna tillkortakommanden på någon annan, i det här fallet Centern.
Sanningen är väl snarare att Annie Lööf är mer karl än vad Ulf nånsin blir. Man må tycka vad man vill om henne men hon såg till att få jobbet gjort för sina väljare. Det är mer än vad Ulf mäktade med.

Hade Ulf haft lika mycket pondus och spelat ut sina kort bättre hade han mycket väl kunnat vara statsminister nu. Men han valde den försiktiga, avvaktande, lite fega rollen och lät de andra ta första steget. På det viset vinner man inga stora segrar i svensk valrörelse och politik, i synnerhet inte när en van förhandlare som Löfven sitter som motpart.
Beröringsskräcken mot SD spelade naturligtvis också in.

M hade tre huvudmål inför valet: bilda Alliansregering, göra ett bättre valresultat än 2014 samt att bilda fler Alliansstyren i regioner och kommuner. Bara det sistnämnda infriades. Det förstnämnda hade kunnat lyckas med lite pondus, karisma och ledarskap, egenskaper som Ulf dock saknar. Valresultatet var ett svar på ett synnerligen dåligt och taktiskt uselt hanterande av förhållandet till SD vilket ledde till AKB:s avgång. Jag har sagt det förut, hade hon suttit kvar hade det sett annorlunda ut.

I regioner och kommuner blev man mer lyckosamma där Staffanstorp framstår som det enskilt bästa exemplet med Sonesson i en roll som torde göra Ulf grön av avund.

Nej, det bästa råd man kan ge Ulf är sannolikt, för att använda hans eget favorituttryck, att lämna över taktpinnen till en vuxen i rummet, någon som är karl (eller kvinna) nog att hantera situationen.

Läs i Aftonbladet här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *