Kan alla chaufförer och kokerskor i IS folkmord förlåtas?

av | 14 mars, 2019

Jag frågade Thomas Idergard SJ, jesuit och katolsk präst, hur kristendomen ser på begreppet förlåtelse med anledning av IS. Han svarade mig med en hel artikel!

Jenny Sonesson, på Facebook

Raqqa, Syrien, i ruiner.

“Det enda som kristen tro säger oss här är att dessa människor måste omvända sig, erkänna sin skuld, sin medhjälp till oerhörda brott mot mänskligheten. De får gärna komma med analyser om varför de handlat som de gjort, och vad som fått dem att inse sin enorma skuld genom aktivt deltagande eller medlöperi. Bokstavligt på sina knän måste de be Gud, offer, anhöriga och alla oss som deras handlingar indirekt varit en krigshandling emot, om förlåtelse. Och de måste vara beredda till ett liv präglat av gottgörelse och botgöring. Detta måste de göra för alla som dött och lidit av deras folkmord och medhjälp till det, och för sina egna själar om de bryr sig.
Där börjar och slutar det kristna, där börjar och slutar förlåtelsen och försoningen. Sekulära politiska och juridiska resonemang kan föras om huruvida de ska få komma hem eller inte. Men ingenting av det kristna i alla fall, ingen tillvänd kind, ingen uppmaning till försoning, säger något enda om att de måste få det.”

Läs artikeln här…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *