Ann Heberlein: Ondskan i Christchurch

av | 15 mars, 2019

”Ondska”, skriver Hannah Arendt i Responsibility and Judgement ”är sådant som får oss att tänka att det här borde aldrig ha hänt”. Arendts formulering är det bästa försöket att definiera ondska jag har funnit. Ondskan är svår att beskriva – men när vi möter ondska vet vi att det är ondska.

Terrordådet i Christchurch, där en ensam man, kallblodigt, målmedvetet och metodiskt mördat femtio människor och skadat lika många är ett sådant dåd som får mig att tänka ”det här borde aldrig ha hänt”. Män och kvinnor och barn upptagna med att be blir brutalt avrättade av en man som utsett sig själv till hämnare. I det manifest som massmördaren publicerat på sociala medier hävdar han att han hämnas de terrordåd som drabbat Europa. Särskilt nämner han terrordådet i Stockholm och alldeles särskilt nämner han Ebba Åkerlund, den döva flickan som mördades av den islamistiska terroristen Rakhmat Akilov. Massmördaren i Christchurch, Brenton Tarrant, ser sig, precis som den norske terroristen Anders Behring Breivik, som en försvarare av det kristna västerlandet, som en riddare på ett ärofyllt uppdrag.

Ann Heberlein

Läs vidare här…

5 reaktion på “Ann Heberlein: Ondskan i Christchurch

 1. Gudrun Ekstrand

  Ingen människa önskar terrorism och utrotande av vissa grupper människor. Det trodde jag! På allvar! Jag hade fel. Olika religioner ger de troende deras Guds vilja till sina troende. Jag, uppväxt i protestantismen, fick lära mig 10 Guds bud. Ett av dem : DU SKA INTE DRÄPA! Att döda en annan människa var bland de fulaste man kunde göra! En annan vilja var att Förlåta: Förlåt våra skulder, så som och vi förlåter dem oss skyldiga äro. Bud vi lärde oss i söndagsskolan.

  De buden finns inte i alla religioner. I VISSA iSLAMISKA trossamfund har deras Gud – Allah, pekat ut de Goda människorna och de Onda, som ska utrotas. Låt mig säga: Alla muslimska grupper har inte den synen – men de som ägnar sig åt att döda sina medmänniskor tror på detta. Vi har, i vårt protestantiska land, på senare tid fått veta att även små barn får lära sig att döda de onda. Detta har, för mig, och många andra, blivit en chock!
  Hur handskas vi med en sådan sanning? Dock fick vi kunskap, då vi växte upp, att i krig, då dödade även våra protestantiska pappor och kusiner de fiender som trängde in i vårt land!

  Vi tvingades se att det fanns onda människor ute i världen. Fångläger, koncentrationsanstalter, där människor dödades därför att de inte hade samma religion som landet i övrigt hade, eller att de hade åsikter som var förbjudna. Folk anpassade sig. Hur utveckas det till en värld där alla kan finnas sida vid sida, där den ena gruppen tror på: Du ska inte döda – och den andra tror på: Döda de onda?
  Detta är bara ETT av många skillnade i världegrund, tro. kulturpåverkan, syn på könsskillader, vem som bestämmer över ditt liv, du själv eller traditioner. Och vad gjorde vi protestanter, när vi hörde att våra kyrkor i andra länder blev skövlade och de kristna jagade ut ur landet? Bara en fråga.

  Svara
  1. Per

   Det handlar om att bygga ett socialt rättvist samhälle där var och en man känna hopp inför framtiden och att det finns stöd i samhället runt ikring för vars och ens strävan efter ett fullgott liv. Då tar man bort mycket av grogrunden för radikalisering eller samhällsfrånvändelse. Sen finns det personer som har tendenser åt det vi kallar för ondska ändå och dessa ska vi hjälpa. Sluta jämföra religioner, människor utnyttjar religioner för sin egen makt och rättfärdiga sitt system överallt, inget protestantism eller annan religion vaccinerar ett samhälle för. Titta på alla kristna konflikter som finns i världen. Nordirland är ett aktuellt exempel. Det handlar om att se varandra, respektera varandra och bygga samhällen som ger möjligheter och hopp. Det är mycket svårare än dessa vackra ord. Och kräver krav och konflikthantering, tydlig vision och målbild men med en humanistisk ledstjärna där varje individ ska vara lika mycket värd.

   Svara
 2. Kurt Johansdon

  När skriver du en krönika om de muslimer som nyligen slaktade 40 kristna i Nigeria? Väldigt tyst om detta. Antar att det är ok när muslimer mördar kristna?i ska sitta tysta och låta oss slaktas. Slår vi tillbaka blir vi kallade för “onda”. Minns att en av de moskeer som attackerades i NZ var en känd rekryteringscentral för IS. Vilka var de som besökte denna moskee?

  Svara
  1. Ingemar Ohlsson

   Kristna är inget värda i Frimurartäta Sverige!
   Agendan är tydlig! Precis som Du påpekar!
   Bra Skrivet!
   Lärt mig mycket om Sanningen på EAEC-se.org

   Svara
   1. Bernhard Alfredsson

    Kurt Johansdon otroligt begränsad kommentar av dig. Hur många terror-dåd tror du förekommit ? Vilka skall hon skriva om ? Vilka välja bort ? Extrema “muslimer” slaktar icke-fanatiska av ALLA religioner (INKLUSIVE muslimer) ? Det slaktas av ALLA religioner mot alla. Skall Ann Heberlein skriva om alla i EN OCH SAMMA krönika blir den inte publicerad, för långt. Finns kunskapsfobiker som inte orkar läsa.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *