Lars Vilks. En kritikers ambitioner

Ett sätt att bedriva konstkritik är att kritikern menar att det aktuella verket är lätt att göra och att kritikern själv, utan svårighet, kan åstadkomma ett sådant verk:

”För att det här är en bok jag själv kunde ha skrivit, om jag varit lat. Jag älskar den här sortens böcker, sådana som överraskar gång på gång med vildsinta brunstrop och hialös leklust. Jag är van att läsa dem, och jag tror mig veta hur man gör för att skriva dem. Det är det som är problemet.”

Så uttalar sig kritikern och författaren Martina Montelius (Expressen). Boken, The Hill, är skriven av norrmannen Matias Faldbakken. Den har genomgående fått många och goda recensioner. Faldbakken är konstnär och författare. Mest etablerad som konstnär med en imponerande ranking 862 på artfacts. Men han har också givit ut ett antal böcker som rönt stort intresse.

Det skulle vara ganska märkligt om en konstnär som skriver konstkritik skulle hävda att denne, utan större ansträngning, skulle kunna skapa ett verk på samma nivå. Man skulle gärna vilja se ett sådant. Och det är väl problemet med Montelius utspel. Får vi se en sådan bok? Det får vi nog inte.

Lars Vilks

En reaktion på “Lars Vilks. En kritikers ambitioner

  1. Gudrun Ekstrand

    Kritik från avundsjuka personer är något alla som sysslar med konst får finna sig i med ett leende. En konstnär sa en gång till mig: Jag bryr mig inte. Ju mindre jag reagerar, ju argare blir de. Deras kritik är inte ens värd att lyssna på!

    Dessutom bedömer och kommenterar de flesta människor konst utifrån sin egen erfarenhet och kunskap och använder händelser, minnen, fantasier ur den egna fataburen som botten eller bas för sina åsikter och upplevelse av konsten. Personligen har jag lärt känna mig själv. Jag ser det vackra, det lyckliga , den farliga sagan, hoten i tavlor, musiken, berättelserna, stämningen i en grupp, föraktet, nedlåtandet – allt personligt upplevt i det jag ser i dag. Varje konstverk är en saga.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *